Ako Euleks ode, za Beograd sporazumi iz Brisela na važe
26/07/2013 15:15|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1201 |
|

 
Nezadovoljna načinom na koji misija EU vodi istrage i slučajeve suđenja za ratne zločine, Skupština Kosova je usvojila rezoluciju u kojoj traži da se mandat Euleksa ne produži posle juna 2014. godine. 
 
U tekstu tog dokumenta o ulozi Euleksa na Kosovu, od vlasti u Prištini se zahteva da od septembra počnu da pripremaju plan prenošenja ovlašćenja sa misije EU na kosovske vlasti, predviđeno za jun 2014. kada Euleksu zvanično prestaje mandat. 
 
Zamenik kosovskog premijera i ministar pravde Hajredin Kuči je tokom skupštinske rasprave rekao da je Euleks na Kosovu rezultat sporazuma Kosova i Evropske unije i da će na takav način ta misija i otići. 
 
Međutim, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić ocenjuje da je inicijativa Prištine vezana za odlazak Euleksa sa Kosova 2014. godine apsurdna i predstavlja želju i očekivanje ekstremnih krugova. 
 
- Inicijativa Prištine vezana za povlačenje misije Euleksa zvuči
apsurdno u uslovima kada statusno pitanje nije rešeno i kada ne
postoji nijedna pretpostavka o osamostaljivanju kosvoskih institucija 
u oblastima nadležnosti misije - pravosuđa i policije, rekao je
Đurić za agenciju Beta. 
 
On je dodao da je razmišljanje na tu temu apsurdno i zato što
Euleks u oblastima za koje je nadležan u pokrajini pedstavlja retku
garanciju poštovanja kakvog takvog prava. 
 
- Obzirom na to da Euleks ima jasnu ulogu koja proističe iz sporazuma potpisanog u Briselu 19. aprila za pretpostaviti je da spekulacije o toj temi imaju za cilj da spreče gubitak glasova vladajućih struktura i umire ekstremne krugove Albanaca, dodao je Đurić. 
 
On je rekao da ne bi spekulisao o tome, kakav bi uticaj mogao
imati Euleks na Sporazum o normalizaciji odnosa, jer takva tema spada u domen nerealnih želja i očekivanja ekstremnih krugova. 
 
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Aleksandar Vulin podvlači da ni jedan sporazum ne važi ako nema izvršne uloge Euleksa. 
 
Vulin je, reagujući na usvajanje Rezolucije o ulozi Euleksa u Skupštini Kosova, izjavio da Euleks na Kosovo nije došao voljom Prištine, već voljom Saveta bezbednosti UN-a i Republike Srbije i da sa Kosova može samo tako i da ode. 
 
- Želim da upozorim i predstavnike institucija u Prištini, ali i međunarodnu zajednicu da smo mi vrlo ozbiljni u svom stavu da ni jedan sporazum ne važi ako nema izvršne uloge Euleksa. Pomeranje i odlazak Euleksa bi za nas značilo da su sporazumi ništavni i za nas bi značilo da oni ne mogu da se sprovedu, rekao je Vulin. 
 
 
Mandat Euleksa nakon juna 2014. godine odrediće članice EU u saradnji sa kosovskim vlastima a biće zasnovan na proceni situacije, kazala je portparolka misije EU Irina Gudeljević. 
 
- Euleksov mogući mandat u budućnosti biće određen od strane
država članica EU, u bliskoj saradnji sa kosovskim vlastima i biće
zasnovan na zajedničkim procenama situacije i kosovskih potreba - i
to sporazumno i na koordinisan način, kazala je Gudeljević.
 
Gudeljević je dodala da su u misiji svesni da je juče održana
debata u Skupštini Kosova u vezi sa mandatom Euleksa i "da razumeju da bi parlamentarci i kosovske vlasti žele da vide neko pomeranje kada je u pitanju tranzicija misije". 
 
 
 
Burna rasprava 
Predlagač rasprave u kosovskoj skupštini, poslanik DPK Kurtan Kajtazi kazao je da za "zločine koje su srpske snage izvršile na Kosovu", uključujući i "divlje raseljavanje oko million stanovnika Kosova iz svojih naselja u druge države", niko nije odgovarao a ocenio je paradoksalnim da se za ratne zločine sudi rukovodiocima bivše "Oslobodilačke vojske Kosova". 
 
Šef Poslaničke grupe Alijnse za budućnost Kosova Ardian Ðini je ocenio apsurdnim ocene nekih poslanika da Euleks nije uspeo u borbi proptiv organizovanog kriminala i korupcije. 
 
Prema njemu, protiv takvih kriminalnih dela treba da se bore institucije Kosova. U raspravi nisu učestvovali poslanici DSK, koji su napustili skupštinsku salu i kao razlog za to naveli da su incijatori rasprave promenili prvobitni tekst preporuka bez saglasnosti onih koji su zahtev potpisali. 
 
Izvor: New press, Beta 
 
 

Komentari


Unesite sigurnosnu šifru

Komentari posetilaca