Bazne stanice MTS-u uslov da Srpska lista podrži sporazum o demarkaciji?
13/08/2016 08:29|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 2121 |
|

Glas Amerike,  13.08.2016. - Srpski poslanici u Skupštini Kosova podžaće ratifikaciju sporazuma o demarkaciji granice između Kosova i Crne Gore pod uslovom da Priština omogući dodelu dodatnih 20 lokacija za bazne stanice Mobilnoj telefoniji Srbije ( MTS ), saznaje Glas Amerike. Poslanik Srpske liste Nenad Rašić kaže da ne zna ništa o tome, ali da ga to ne bi iznenadilo.

Šef poslaničkog kluba Srpske liste u Skupštini Kosova Slavko Simić poslao je pre dva dana poslanicima ove liste, kao i srpskim članovima Vlade Kosova pismo, kojim ih kako se navodi, obaveštava da do daljeg ne učestvuju u procesu oko rešavanja problema nacrta zakona o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granice između Kosova i Crne Gore.

U pismu se još navodi da „u cilju obaveza koje je preduzeo još prilikom podrške Hašima Tačija za predsednika Kosova Isa Mustafa treba da uputi e-mail evropskom posredniku u kome ga obaveštava da je Priština saglasna da dodeli kompaniji MTS D.O.O  dodatnih 20 lokacija za bazne stanice južno od reke Ibar. U slučaju da Priština pošalje saglasnost evropskom posredniku poslanici Srpske liste dali bi  punu podršku prilikom glasanja rezoluciji sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Kosova, a dok se to ne desi obaveštavam 11 članova poslaničkog kluba Srpske liste da treba da budu isključeni iz bilo kojeg procesa koji je vezan za usvajanje i podršku ovog sporazuma“, navodi se između ostalog u pismu Slavka Simića,  koje poseduje Glas amerike.

Poslanik Srpske liste u Skupštini Kosova Nenad Rašić kaže da on ne zna ništa o tome, ali da ga takav uslov ove liste uopšte ne bi iznenadio.

„Nisam čuo da je to neki uslov ili zahtev, ali ne bi me iznenadilo da to bude jer sasvim je normalno da ukoliko želimo da napravimo dobru vezu među Srbima i dobru vezu Srba sa Beogradom, verovatno je tehničko omogućavanje mobilne telefonije jedan od prvih metoda kojim bi mogla da se osnaži ta naša saradnja i komunikacija“, rekao je Rašić za Glas Amerike.

 

Rašić kaže da poslanici Srpske liste još uvek nisu doneli odluku o tome kako će glasati o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, ali da on lično smatra da ne bi trebalo podržati ni jedan proces dok njihovi kolaicijoni partneri ne počnu da ispunjavaju ono što su ranije obećali.

Analitičar Živojin Rakočević smatra da srpski poslanici ne bi trebalo da glasaju za sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom ni pod kojim uslovima,  jer su Srbi kako je kazao u prošlom sazivu parlamenta ukinuli nadgledanu nezavisnost Kosova, a sadašnji kako kaže treba da zaustave posledice tog procesa.

„Ne znam s kojim pravom bi oni mogli da bilo šta podržavaju, jer svima nama unutar ovog sistema kakav je da je potrebne su hiljade i hiljade poboljšanja na terenu. Mi nismo u stanju ni za javni servis čestito da izaberemo direktora, kako se to bira svuda u svetu, nismo u stanju da zaštitimo osnovna ljudska prava, nismo u stanju da realizujemo ni jedan povratak u gradove, a neko bi trebalo da se pita za nekakve čuke na Čakoru koje uostalom i nisu stvar Kosova nego Srbije“, kazao je Rakočević za Glas Amerike.

Politikolog Stefan Filipović smatra da bi srpski poslanici morali da budu transparentniji u svom radu i da svi uslovi koje postavljaju prilikom donošenja odluka budu javni i dostupni građanima. On smatra da Srbi ne bi trebalo da glasaju za sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

„Oni ne treba da glasaju zato što ne treba da budu deo tih velikih sukoba, jer se mi Srbi dovoljno konfrotiramo na drugim poljima sa političkom elitom u Prištini. Takođe to je jedno suštinsko-pravno pitanje, pitanje statusa jer je to državna granica sa stanovišta Prištine i Crne Gore“, kaže Filipović.

Sednica Skupštine Kosova  na kojoj će se raspravljati o demarkaciji granice sa Crnom Gorom zakazana je za  1. septembar. Za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji potrebna je dvotrećnska većina glasova poslanika.  Opozicione stranke mesecima se u parlamentu na razne načine čak i upotrebom suzavca suprotsavljaju ovom sporazumu i najavljuju  da neće dozvoliti da parlament potvrdi sadašnju granicu sa Crnom Gorom.

 


Komentari posetilaca