"Brezovica 3": Zatražen pritvor od 30 dana za osmoricu uhapšenihKosova Press, RT
04/03/2022 14:40|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 252 |
|

Kosova Press, RTV KIM, 04.03.2022. - Osnovno tužilaštvo u Uroševcu, Odeljenje za teška krivična dela, zatražilo je od Osnovnog suda u Uroševcu izricanje mere pritvora u trajanju od 30 dana osmorici juče uhapšenih u akciji "Brezovica 3", kojima je odlukom državnog tužioca određena mera zadržavanja do 48 sati.
Prema zahtevu tužilaštva, postoji osnovana sumnja da je okrivljeni I.M, kao službeno lice – glavni izvršni službenik u Kosovskoj agenciji za zaštitu životne sredine, od 2016. godine zloupotrebio službenu dužnost nečinjenjem u cilju sticanja imovine za druga lica i izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja iz člana 422. stav 1. KZRK. Isti je, prema tužilaštvu, posredno primio novac, da bi postupio suprotno službenoj dužnosti, čime je počinio krivično delo primanje mita iz člana 428. st. 2 KZRK.
 
Za okrivljenog A.I. postoji osnovana sumnja da je od 2014. do 2018. godine, u Štrpcu, direktno davao novac službenom licu da ne postupi po službenoj dužnosti, čime je izvršio krivično delo davanje mita iz član 429. stav 3 u vezi sa stavom 1 KZRK. Takođe, isti je posredno dao poklon službenom licu i nepošteno uticao na njegovo odlučivanje, čime je izvršio krivično delo vršenje uticaja iz člana 431. stav 2. KZRK.
 
Za okrivljene Z.G i A.K.S. postoji osnovana sumnja da su od 2016. do 2019. godine, kao službena lica u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja (MŽSPP) u Prištini, u saizvršilaštvu pomagali okrivljenom A.C, u izvršenju krivičnog dela primanje mita za izdavanje ekološke saglasnosti i vodne saglasnosti u Nacionalnom parku „Šara“ u vikend naselju Brezovica, opština Štrpce, čime su saizvršili krivično delo primanje mita iz člana 428. st. 2 u vezi sa članovima 31 i 33 KZRK. Isti su, kao službena lica u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja, direktno primili novac, u cilju nepoštenog odlučivanja službenog lica, čime su u saizvršilaštvu izvršili krivično delo vršenje uticaja iz člana 431. st. 2 u vezi sa članom 31. KZRK.
 
Za M.Š., postoji osnovana sumnja da je direktno dao poklon službenom licu da ne postupi po službenoj dužnosti, čime je izvršio krivično delo davanje mita iz člana 429. stav 3. iz st. 1 KZRK. Isti je posredno dao poklon službenom licu čime je izvršio krivično delo vršenje uticaja iz člana 431. stav 2. KZRK.
 
Prema navodima tužilaštva, protiv okrivljenog F.H. postoji osnovana sumnja da je od 2010. godine u Štrpcu direktno davao novac službenom licu da ne postupi po službenoj dužnosti, čime bi počinio krivično delo davanje mita iz člana 429. stav 3 u vezi sa stavom 1 KZRK. Isti je posredno dao poklon službenom licu, čime je izvršio krivično delo vršenje uticaja iz člana 431. stav 2. KZRK.
 
Protiv okrivljenog R.A. postoji osnovana sumnja da je 2018. godine u Štrpcu posredno dao novac službenom licu da ne postupi u skladu sa svojim dužnostima, čime je izvršio krivično delo davanje mita iz člana 429. stav 3 KZRK. Isti je, indirektno, dao novac službenom licu za nepravedan uticaj na njegovo odlučivanje i izvršio krivično delo vršenje uticaja iz člana 431. stav 2. KZRK. Takođe, prema zahtevu tužilaštva, postoji osnovana sumnja da je isti tokom 2017. godine falsifikovao javnu ispravu čime je počinio krivično delo falsifikovanje isprava iz člana 398. st. 2 KZRK.
 
Protiv okrivljenog H.A. postoji osnovana sumnja da je od 2015. do 2020. godine u Štrpcu kao investitor, posredno i neposredno, davao poklone u gotovini i vikendicama službenom licu u cilju da ne postupi u skladu sa svojim službenim dužnostima i time izvršio krivično delo davanje mita iz člana 429. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZRK. Isti je posredno dao poklon službenom licu, radi nepoštenog uticanja na njegovo odlučivanje, čime je izvršio krivično delo vršenje uticaja iz člana 431. stav 2. KZRK.

Komentari posetilaca