D. Jevtić: Srpska lista radi na obnovi saradnje sa Hašimom Tačijem
11/12/2017 09:14|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 890 |
|


Čaglavica, 11.12.2017. - Početak rada Specijalnog suda za ratne zločine i objavljivanje prvih optužnica biće  veliki izazov za Vladu Kosova, ali i za čitavo kosovsko društvo, rekao je u emisiji Slobodno srpski zamenik premijera Kosova Dalibor Jevtić.

“Mislim da to može da bude problem. I pad Vlade neće biti toliko veliki problem koliko ja brinem oko onoga što može biti izazov u smislu bezbednosti, pre svega Srba na Kosovu. Vrlo sam otvoreno razgovarao o ovom pitanju sa premijerom i on takođe ima, da tako kažem, određenu zabrinutost. Sada želimo da se deluje preventivno, da niko ne koristi nekakve proteste koji će biti usmereni ka Srbima. Posebno ne želimo da se desi ono što se desilo matra 2004. godine. Možda je to za nekog sada nemoguće, ali moramo biti spremni. Lično nemam informacije o tome, ali način na koji je o ovoj temi sa mnom razgovarao i sam premijer govori o tome da postoje određene grupe ljudi na Kosovu koje razmišljaju u tom pravcu. Zato je vrlo važno da se sve institucije koje se bave pitanjem bezbednosti na Kosovu posebno pozabave ovom temom i na jedan preventivan način spreče tako nešto ”.

Govoreći o radu Vlade Kosova u prva tri meseca Jevtić je kazao da je za sada zadovoljan. Postoji kako kaže otvoreniji i pozitivniji pristup kada je rešavanje problema Srba u pitanju.

“Sada sa novim predsednikom Vlade bukvalno nemamo nijednu temu o kojoj on ne želi da razgovara i to nama daje za pravo da  već na samom početku otvorimo teme, a neke i zatvorimo poput činjenice da smo uspeli da zaustavimo proces eksproprijacije zemljišta na Brezovici za projekat koji je propao. I ovo oko pitanja Srpske pravoslavne crkve je krenulo dobrim tokom. Mislim da smo već uspeli i neke konkrete probleme da rešimo.  Mislim i na odluku Vlade da se konačno plati zakup za objekat Srpske pravoslavne crkve u centru Prištine, pored crkve Svetog Nikole koji koristi Agencija za borbu protiv korupcije i deo ministarstva za rad i socijalno staranje. Mislim na zakon koji je u načelu usvojen na način koji je Srpska pravoslavna crkva preporučila, dakle bez jednog slova koje je promenjeno. Mislim na činjenicu da smo pokrili pitanje konačnog izdavanja dozvole za izgradnju crkve Svetog Nikole u okviru kompleksa manastira Svetih Arhangela u Prizrenu“.

Jevtić je kazao da poslanici Srpske liste neće glasati za ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, jer o tome kako kaže treba da se dogovore Albanci međusobno. 

“Srpska lista je od samog početka na svakom mestu, to je isključivo bilo u Vladi Kosova, glasala uzdržano po bilo kom pitanju vezanom za demarkaciju. Ono što je zanimljivo je da niko od koalicionih partnera, niti u prethodnoj,  niti u ovoj novoj Vladi nije sa Srpskom listom razgovarao oko ove teme. Kada bi i sutra na dnevnom redu Skupštine Kosova bilo ovo pitanje Srpska lista bi bila uzdržana“.

Po njegovim rečima Srpska lista neće kroz ustavne promene podržati transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova.

“Srpska lista neće glasati za promene Ustava koje se odnose na transformaciju Bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova. To je naš stav koji je poznat javnosti već duže vreme, i mislim da smo više puta na različitim mestima javno o tome govorili. Mislim da pitanje forimiranja Oružanih snaga Kosova nije najvažnije pitanje i kod Albanaca. Mi smo nedavno dobili rezultate jednog istraživanja gde je  4% Albanaca reklo da im je to negde bitna tema”.

Govoreći o nedavnom prekidu saradnje i komunikacije Srpske liste sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem Jevtić je kazao da se radi na tome da ta saradnja bude obnovljena.

„Radimo na prevazilaženju jedne takve situacije, u smislu toga da je došlo do određenih nesporazuma u komunikaciji i onoga što treba da bude odnos predsednika prema političkim predstavnicima Srba.  Verujem da ćemo prevazići ceo taj problem i da ćemo nastaviti da i u tom institucionalnom smislu imamo i saradnu sa predsednikom. Mi smo već razgovarali na tu temu unutar Srpske liste i sa ljudima koji rade u kancelariji predsednika i želimo da rešimo te probleme. Dakle, taj problem prevazilazimo, rešićemo ga i nastavićemo da zajednički radimo po mnogim pitanjima koje imamo i koje smo u obavezi da kao politički predstavnici Srba radimo sa svima“.

Jevtić koji je trenutno, a i u prethodnom mandatu bio, ministar za zajednice i povratak kaže da je ova godina bila “katastrofalna” kada je proces povratka u pitanju. Po njegovim rečima na to su uticala brojna politička dešavanja, a to su dva izborna procesa tokom ove godine, kao i kako je kazao činjenica da je Srpska lista veći deo mandata u prethodnoj vladi “provela” u bojkotu.

“Broj povratnika ove godine je 343 lica, od toga  je 142 Srba koji su se vratili. Većina povratnika su Romi. Takvi podaci su i zbog činjenice da je prethodni ministar finansija u tehničkom mandatu Vlade  svojom odlukom uzeo 50%, odnosno uskratio za 50% budžet Ministarstva za zajednice i povratak i nama uskratio mogućnost da realizujemo sve one projekte koje smo kao ministarstvo planirali. Tako da smo došli u situaciju da ove godine nismo mogli da uradimo ništa, i to se na kraju reflektovalo na ovu brojku ”.

On smatra da je ova Vlada na čelu sa Ramušem Haradinajem, za razliku od prethodnih, posvećenija kada je povratak raseljenih na Kosovo u pitanju, ali da, kako kaže, ne zavisi sve od Vlade.

 

“Deklarativno uvek imamo ono što se zove izjava poput - podržavamo, pozivamo… međutim u praksi mi moramo da drugačije pristupimo  rešavanju tog problema. Znači nije dovoljno da gradonačelnik Prištine kaže  « pozivam, Srbi su dobrodošli u Prištinu », a da pitanje hrama Hrista Spasa u centru Prištine tretira na način na koji se tretira. Kakav je to onda poziv Srbima da se u Prištinu vrate? Mislim da je to neozbiljno.  Pričali smo o povratku i sa premijerom,  o problemima i  o načinu na koji on može da pomogne i očekujem da ono što smo  dogovorili i implementiramo. Po prvi put se u programu Vlade Kosova kao jedan od prioriteta našlo i pitanje povratka raseljenih. To se ranije nikad nije desilo ”, rekao je Dalibor Jevtić u emisiji Slobodno srpski.

 


Komentari posetilaca