Dogovor!?: “Ako bi Vučić rekao – glasajte za magarca, Srbi na severu bi glasali”
07/06/2019 10:15|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1707 |
|


RTV KIM, 07.06.2019. - “Nekome je trebao panični dan na severu Kosova. Recimo Beogradu, jer je predsednik Vučić trebalo da odgovara na neka pitanja u parlamentu, možda i nekim krugovima koji se zalažu za razgraničenje”, kazao je u emisiji “Dogovor!?”, novinar sa severa Branislav Krstić. Njegova koleginica Violeta Oroši smatra da je Kosovu potrebna borba protiv kriminala, ali da treba da se dokaže da je to zaista bila namera nedavno na severu Kosova.

Više od nedelju dana nakon akcije kosovskih specijalaca na severu, još uvek se vode polemike oko stvarnih motiva. Violeta Oroši dopisnica nemačkog WDR radija kaže da je Kosovu preko potrebna borba protiv korupcije i kriminala, ali da bi bilo dobro da se dokaže da su policajci na severu zaista učestvovali u kriminalnim aktivnostima, jer u suprotnom će se postaviti pitanje koliko su kosovske institucije sposobne.

Sa druge strane, novinar i analitičar Branislav Krstić kaže da se građanima na severu Kosova ne sviđa represija koja je sprovedena tokom akcije kosovskih specijalaca.

"Narod je u velikoj panici. Ono što može da predstavlja pretnju to je da se sve više čak i javno šuška, da bi svako naredno ponašanje specijalnih jedinica kosovske policije moglo da za posledicu ima vraćanje sedam godina unazad - ponovo barikade, ponovo zatvaranja".

Krstić strahuje da bi "nekome ko je radikalniji moglo da padne na pamet da kaže - e, više ne može". To bi mogle da budu tzv. srpske patriote koje su spremne da izginu jer ne žele da žive u nezavisnom Kosovu.

"To je deo Srba koji još uvek živi u doba Slobodana Miloševića, to je deo Srba koji je slepo verovao u laži predsednika Srbije koji je govorio da kada dođemo na vlast poništićemo sve što je Borko Stefanović potpisao sa kosovskim vlastima. To nije deo intelektualne elite".

Govoreći o Vučićevoj izjavi o slanju srpske vojske na Kosovo, Violeta Oroši kaže da on to može da uradi i da “verovatno ima tu želju”.

"Međutim, što se tiče običnih ljudi, mislim da se mnogo toga promenilo. Da je to bilo pre pet ili šest godina mislim da bi bilo oko 60, 70 ili 80 odsto na severu koji bi u to poverovali. Mislim da su se od ubistva Olivera Ivanovića malo promenile stvari, da su pripadnici srpske zajednice malo više na zemlji. Jednostavno su shvatili da ako za sebe ne budu brinuli da se ta država Srbija neće uvek brinuti o njima".

Ona kaže da su tamošnji Srbi pod pritiskom zbog posla koji "moraju da sačuvaju", pa pristaju na neke stvari na koje ne bi inače pristali.

"Naravno da bi oni želeli da žive u okviru Srbije. Međutim, očito da su svakoga dana svesniji da će to pitanje mnogo teže ići i da će jednoga dana morati da odluče da ako Kosovo ostane u ovim granicama, da li će ostati ili će napustiti. Dakle, to su velike dileme i velike traume", kaže Oroši.

Krstić, međutim, kaže da većina Srba na severu veruje Vučiću.

"Preko 60 odsto Srba na severu voli Vučića, preko 80 posto glasa za njega. Šta to znači u prevodu? To znači, ako bi Vučić vezao magarca za most i tim Srbima rekao – “glasajte ga", magarac bi bio izglasan za gradonačelnika. Kada bi se to desilo, sutradan bi Tači i Kadri Veselji čestitali pobedu magarca", kazao je Krstić.

Bez obzira na poslednja iskustva sa specijalcima, Krstić smatra da “kosovska policija mora da bude dobrodošla ukoliko dođe na sever da hapsi preostali deo orgnizovane grupe koja je ubila Olivera Ivanovića”.

"Nekako se otvara pitanje da li postoji neko ko želi to da spreči? Ako tu postoje ljudi koji su asistirali u tom ubistvu, oni moraju da budu uhapšeni i to će vam reći svaki Srbin, svaki normalni Srbin".

Poslednja akcija je, po njemu, bila sprovedena na "spektakularan način" jer je namera predsednika i premijera Kosova bila da obeleže teritoriju i kažu "mi smo ovde zakon“.

"Ani Brnabić je potrebno kućno vaspitanje"

Govoreći o izjavi srpske premijerke Ane Brnabić kojom predstavnike kosovski Albanaca naziva "ljudima koji su tek izašli iz šume", Violeta Oroši da je ona politički potpuno nekorektna i čak rasistička. Orošijevu čudi da to izgovori žena koja pripada LGBT zajedinici koja je, kako kaže, jako tolerantna.

"Ja ne očekujem od Brnabićke da ona obezbeđuje prava Albancima, ali hoću da kažem da je to potpuno nekorektna izjava, da je zapanjujuća i nije slučajna. Ona je to rekla u trenutku razgovora sa predstavnikom EU koja insistira da se ukine taksa i da se nastavi dijalog. Ona verovatno misli da je to način. Ponekad je potrebno i kućno vaspitanje, ona nije dovoljno vaspitana, bez obzira na sve te škole i na sve te funkcije koje je ranije imala. Meni je bila vrlo simpatična kada je bila izabrana kao predstavnik LGBT zajedinice i mislila sam da je to odličan potez gospodina Vučića pred međunarodnom zajednicom, ali ja sad shvatam da je ona ustvari veoma nevaspitana i da takav rečnik ne doprinosi nikakvoj normalizaciji odnosa", ističe Orošijeva.

Branislav Krstić pak smatra da je Brnabićeva posavetovana da "malo čačne" Albance. Međutim, tvrdi da je premijerka nemušta i da njena retorika nije tako moćna.

"Jedno je sigurno, ta izjava ponovo svađa Srbe i Albance na Kosovu. Što nas bre Ana brate svađaš? Ja to ne razumem, ako su rešili da nas udaju u Prištinu što nas svađaju sa tazbinom. To je taj najveći problem, to je rak rana Beograda. Ne razmišljaju o posledicama njihovog delovanja", kaže Krstić.

Komentarišući izjavu premijerke da bi ona mogla da dođe na Kosovo kad god to poželi, novinar kaže da je pitanje ko bi je dočekao na Kosovu. "Dočekali bi je samo "budžetski Srbi"", jer smatra da generalno Srbi na Kosovu nemaju previše poverenja u ono što Ana Brnabić radi za njih.

 

 


Komentari posetilaca