Duda Balje: Poništavanje glasova Adrijani Hodžić dobro i za Srbe na Kosovu
22/03/2021 17:36|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1337 |
|


Slobodno srpski, 22.03.2021. - Nakon što je Izborni panel za žalbe i predstavke poništio više od četiri hiljade glasova koje je na vanrednim parlamentarnim izborima dobila „Ujedinjena zajednica Adrijane Hodžić“, a Vrhovni sud odbio Hodžićkinu žalbu, mesta predviđena bošnjačkoj zajednici pripala su Dudi Balje i kandidatima Koalicije Vakat i Nove demokratske stranke.

„Plan Srpske liste bio je da praktično uzurpiraju mesta koja ustavom pripadaju nama manjinama. Srpska lista je, po analizi koju smo uradili na osnovu prošlih izbora, imala 10 hiljada glasova sa kojima je mogla da trguje. Sada je jasno, ako pogledate njihove rezultate, da 10 hiljada glasova sada Srpska lista ima manje, nego prošlog puta. Ni sada nije imala konkurenciju u političkoj sferi Srba na Kosovu. Bili su jedina partija praktično koja je bila ozbiljna da dobije ustavom zagarantovana mesta i tih 10 hiljada oni su odlučili da podele ovog puta među Bošnjake i Rome i tako su i uradili“, rekla je u emisiji Slobodno srpski predsednica Socijaldemokratske unije Duda Balje, uz tvrdnju da je to bila demonstracija sile Srpske liste.

Napominje da je Adrijana Hodžič imala glasove u Klokotu, Novo Brdu, u Gračanici i drugim mestima gde ne postoje registrovani Bošnjaci.

„Bilo je vidno da je ona imala negde oko 90 odsto glasova iz čisto srpskih sredina. S obzirom na to da je gospođa Adrijana Hodžić svoju inicijativu registrovala za mesto koje je ustavom dato Bošnjacima, bilo je svakako nedopustivo dozvoliti da se tako nešto desi“, izjavila je Balje.

Da je gospođa Adrijana Hodžić, po njenom tumačenju, izašla na izbore kao građanska inicijativa bez da aplicira na ustavom rezervisano mesto za Bošnjake, za nju bi mogli da glasaju svi, ali bi ona u tom slučaju trebala da pređe cenzus od pet odsto.

„S obzirom na to da je praktično vršen pritisak na Srbe da glasaju za Adrijanu Hodžić i za Romsku inicijativu mislim da praktično to nije bilo fer. Nije bilo fer ni prema Srbima da glasaju za nekog koga nisu ni poznavali“, tvrdi Balje.

Po njenom mišljenju, Srpska lista je uradila par pogrešnih koraka.

„Srpska lista je lider u mestima u parlamentu, ima ih deset. Moje subjektivno mišljenje je, ne mora da znači da je tačno, ali mislim da vode vrlo pogrešnu politiku i mislim da je trebalo da budu ti koji bi nas manjine trebalo da drže na okupu, pa da zajedno, kao manjinske zajednice, kao 20 poslanika unutar parlamenta Kosova, imamo neku zajedničku sliku kako ćemo nastupati i prema vladi i u skupštini i svuda i umesto da naprave prijatelje od nas oni su sada napravili definitivno neprijatelje, jer su napravili atak na nas i naša mesta i sad mi njih definitivno ne možemo da definišemo kao prijatelje“, kaže Balje.

Tvrdi da se o zloupotrebama tokom glasanja vodi istraga i da je Kosovo odlučno da stane na put političkim malverzacijama, da se to ne bi ponovilo na sledećim izborima.

„Mislim da to ide u korist i Srbima, jer kad bi dozvolili da se ovo desi svakako bi neka albanska partija na nekim sledećim izborima uradila isto što su oni uradili nama. Onda bi oni izvršili atak na srpska mesta, izabrali bi se neki Srbi koji bi njima bili prikladniji i „napali“ bi tih 10 srpskih mesta koja su sada praktično u vlasništvu Srpske liste. O tome se ozbiljno govorilo i mislim da je postojao ozbiljan plan i mislim da bi plan bio realno realan, jer, ako ste mogli vi, što ne bismo mogli mi i mislim da bi to apsoltno pomutilo čitavu scenu“, rekla je u emisiji Slobodno srpski Duda Balje, koja bi od ponedeljka 22.marta trebalo da verifikuje još jedan svoj poslanički mandat u Skupštini Kosova.

 


Komentari posetilaca