Ketering „Na kašiku“
07/07/2021 15:52|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 106 |
|


Ketering „Na kašiku“

Medija centar, 07.07.2021. - Dvadeset žena iz Gračanice i okolnih sela počele su da se bave keteringom pod nazivom „Na Kašiku“. Ideja je ekonomsko osnaživanje žena, tako što će žene koje žive na selu kuvanjem i spremanjem tradiocionalnih srpskih jela zaraditi, jer će ta ista jela prodavati onima koji pored svojih svakodnevnih obaveza nemaju vremena za kuvanje.

„Ideja je bila da povežem te žene koje proizvode tu hranu u svojim kućama odnosno svojim baštama, da od njih odkupljujemo te proizvode, koje bi kuvale. Sa druge strane žene koje su društveno aktivne u svojoj zajednici mogle bi da priušte svojoj porodici nešto kuvano za ručak jer znam po sebi da nemaju dovoljno vremena da provode pored šporeta“, rekla je Gordana Toskić Ničić.

Do naziva „Na kašiku“ došlo je kako kaže Gordana jer podseća na detinjstvo i zdrav način ishrane.

„Znam da je tata pričao mora da se jede na kašiku, da bi ste bili zdravi morate na kašiku, sipajte koliko ćete da pojedete. Nemojte da sipate više da se hrana ne baca i to je tako nekako dobilo taj svoj epilog i krenulo kao „Na kašiku““, rekla je Gordana Toskić Ničić.  

U samom objektu trenutno svakodnevno radi samo jedna žena dok se za pripremanje hrane u zavisnosti od onoga šta će se tog dana naći na meniju angažuju druge žene.

„U samom objektu gde se nalazimo kuva samo jedna žena i ja joj pomažem. Normalno uključuje se i moja porodica i svako po potrebi, ko je kako slobodan od tih žena navrati da nam pomogne. Recimo pite pripremaju od kuće. Kada imamo potrebe za pogačama, onim struganim, pogače na sodu, kiflice, kolači, to se sve sprema od kuće“ rekla je Gordana Toskić Ničić.

Pored starijih u pripremu jela uključene su i mlade žene.

„Obično su to kolači. Ti kolači koje one znaju, za koje misle da su dobri. Obično onda one pripreme te kolče. A žene su odprilike nekih srednjih dobi, između 30 i 50 godina koej su aktivnije u keteringu“, rekla je Gordana Toskić Ničić.

Zbog ograničenih količina korisnici usluga „Na kašiku“ svoj obrok moraju da rezervišu na vreme putem mobilnog telefona ili fejsbuka. Pripreme za radni dan počinju dan radnije tako što se detaljno pripremi ponuda za sutrašnji dan.

„Dogovaramo se šta ćemo to da kuvamo za sutra, šta ćemo da spremamo za doručak i bukvalno onda ide nabavka tih namernica koje smo htele da bude sveža, da bude kvalitetna hrana koju kuvamo i onda sutradan to i pripremamo. Koristimo stranicu na fejsbuku, zove se „Na kašiku“ i onda objavljujemo šta spremamo tog dana. Šta je za doručak, šta je od prilike za ručak“, rekla je Gordana Toskić Ničić.

Ketering „Na kašiku“ nudi sve što jedna žena sprema kod kuće.

„Preko pasulja, čorbica, punjenih paprika, zapečenog pasulja odnosno prebranca. Različitih vrsta čorbica, supa. Apsolutno sve što može da se skuva kod kuće kuvamo i mi ovde i ono što je jako zanimljivo i što je privuklo jako veliku pažnju jesu pite, domaće pite koje se razvijaju ili kol pitu ili između dve kore kako zovu to naše žene“, rekla je Gordana Toskić Ničić.

Pored pripreme svakodnevnih obroka – doručka i ručka ovde se nudi i ketering usluga.

„Sve ono šta neko hoće da se pripremi ukoliko su to nekakva slavlja, neki veći porodični ručak ili bilo šta nešto drugo onda uključujemo druge žene koje to pripremaju ovde za nas, za to su normalno plaćene“ rekla je Gordana Toskić Ničić.

Ukupni početni kapital ovih žena bio je svega 900 evra koje su uspele da dobiju od Foruma za razvoj i multietničku saradnju, pa je njima za dalji rad neophodna dodatna oprema.

„To su ti donatori koji nam trebaju. Da bi sve to krenulo trebaju nam oni jer nam trebaju rashladne vitrine, tople vitirnice za hranu koju bi smo kuvale jer ja mislim da će to sve ići ka tome da će trebati da se sprema u većim količinama“, rekla je Gordana Toskić Ničić.

Desetak žena koje su uključene u spremanje ovih tradicionalnih srpskih jela učestvovalo je na treningu gastronomije koji je organizovala REA organizacija. Gordana smatra da je učestvovanje na ovakvim treninzima od izuzetnog značaja za našu zajednicu, ali i da veliki broj žena u seoskim sredinama o ovim treninzima nije informisan.

„Mislim da te informacije ne stižu baš do svih žena u seoskim sredinama jer retko koja od njih to zna da prati na društvenim mrežama, da ima mejl adresu i da može da se uključi u nešto“, rekla je Gordana Toskić Ničić.

Gordana se nada da će potražnja za obrocima „Na kašiku“ svakim danom biti veća, pa samim tim i potreba za angažovanjem novih žena. Ona poručuje da savršeni trenutak za realizaciju ideja nema već da naše ideje rastu zajedno sa nama i tako sazrevaju.

 

Komentari


Unesite sigurnosnu šifru

Komentari posetilaca