"Kosovo treba da zahteva od Srbije prihvatanje odgovornosti za posledice rata"
28/11/2019 09:36|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 577 |
|

Glas Amerike, 28.11.2019. - Kosovo bi trebalo da zahteva od Srbije prihvatanje odgovornosti i nadoknadu štete za žrtve rata na Kosovu, ocenjuje Istraživački institut za evropska pitanja i razvoj u svojoj studiji “Proces pomirenja između Srba i Albanaca u kontekstu konačnog sporazuma između Kosova i Srbije”. Ovaj Instit predlaže i formiranje posebne komisije koja bi detaljno utvrdila posledice rata.

 

Tretiranje prošlosti i gledanje ka budućnosti dva su glavna stuba u procesu pomirenja između Srba i Albanaca ocenjeno je u novoj studiji Istraživačkog instituta za evropska pitanja i razvoj. Iz ovog instituta poručuju da način   tretiranja prošlosti ima veoma bitnu ulogu i značaj kad je u pitanju pomirenje  ili držanje  tenzija strana koje su bile u sukobu.

„Posledice rata koji smo imali 98. i 99. godine su 12 000 ubijenih, oko 6000 nestalih, a vise od 1 600 se i dalje vode kao nestali. 20 000 žrtava seksualnog zločina, 850 hiljada proteranih ljudi, dve hiljade uhapšenih,  uništavanje imovine i pljačke. Da bi jedan proces pomirenja bio uspešan potrebno je rešavanje tih posledica i štete.  Naknada štete može da bude novčana ili zahtevanje oproštaja.  Proces pomirenja neće biti uspešan, ako žrtva ne prihvati oproštaj, čak i kada počinilac to zatraži”, rekao je Špend Voca.

U studiji o procesu  pomirenja između Srba i Albanaca u kontekstu konačnog sporazuma između Kosova i Srbije se navodi i da bi trebalo formirati komisiju za, kako je rečeno, obelodanjivanje istine i detaljno utvrđivanje posledica rata.

„Ova komisija bi imala  za cilj da sagleda sistematska kršenja ljudskih prava i druge posledice koje su proizašle usled kršenja ovih prava. Ova komisija bi se sastojala od pojedinaca koji nemaju političku pozadinu. Osim pronalaženja  činjenica tokom ratnog perioda komisija može i da napravi jedan narativ za sam rat tako da ne bude manipulisanja sa različitim događajima tokom samog rata”, kazao je Špend Voca.

Jedna od preporuka kosovskim pregovaračima u daljem toku dijaloga u kontekstu konačnog rešenja između Kosova i Srbije je da Kosovo treba da zahteva od Srbije prihvatanje odgovornosti za ratne posledice.  

„Zahtev za prihvatanje odgovornosti države Srbije za ulogu tokom rata, podrazumeva i zahtev za oproštaj prema žrtvama Kosova. Takođe zahtev za obelodanjivanje statusa nestalih lica.  Kosovo treba da podnese i nekoliko zahteva za nadoknadu, za sve kategorije žrtava, za ubijene, nestala lica, žrtve seksualnog zločina, zatvorenika i za materijalnu štetu", rekao je Voca.

U preporukama se navodi i da bi Srbija trebalo da  preduzme sve mere u skladu sa svojim zakonodavnim sistemom u procesuiranju odgovornih za ratne zločine i da Evropska Unija treba da monitoriše eventualni dogovor izmedju Srbije i Kosova.

 


Komentari posetilaca