Moljićaj: Otvoreni Balkan interes oligarha, Kosovo treba da ima pravo da bira
20/01/2022 10:04|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 284 |
|

KoSSev, Klan Kosova, 20.01.2022. - Predsednik Socijaldemokratske partije Kosova Dardan Moljićaj (Molliqaj), rekao je da su „Otvoreni Balkan“, kao inicijativu, pogrešno pokrenuli premijer Albanije Edi Rama, predsednik Srbije Alekasandar Vučić i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

U Rubikonu Kljana Kosova pokazao je svoj stav o tome kako on vidi ovu inicijativu. Prema njegovim rečima, to bi trebalo da prethodi sporazumu Kosova i Srbije.

„Srbija mora da prizna pravo Kosovu da referendumom odluči da li želi da se priključi Albaniji, ili bilo šta drugo, da ne prizna našu državu, već da prizna naše pravo na ono što želimo da uradimo sa državom. Bez toga je pogrešno, jer onda postoji hegemonija, postoje tenzije i svako ekonomsko nezadovoljstvo dovodi do novih sukoba“.

Moljićaj je naveo da bi „Otvoreni Balkan“ trebalo da bude u interesu većine ljudi.

„Drugo, nema potrebe za zloupotrebama, mislim na ekonomskom planu. Znamo da neko zarađuje više, a neko manje zbog ekonomskih prilika, resursa, geografskog položaja i veličine stanovništva, ali smatramo da treba da postoji mehanizam za preraspodelu bogatstva. Mislim da je dosadašnji ‘Otvoreni Balkan’ interes oligarha, odnosno kapitala. Smatramo da regionalna saradnja treba da bude u interesu većine ljudi“.

„Da bi se to desilo, na državama je da doprinose zajedničkom kombinovanom fondu prema pogodnostima koje imaju, dok će se raspodela tog fonda dešavati prema nejednakosti u razvoju, dakle prema potrebama. Kao što su to započeli Edi Rama, Zoran Zaev i Aleksandar Vučić, Otvoreni Balkan nije ispravan“, rekao je Moljićaj.

 

 


Komentari posetilaca