M.Trajković: Poslednja kriza na severu Kosova donela je za Srbe i nešto dobro
30/12/2022 19:09|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 277 |
|


Glas Amerike, 30.12.2022. - Jarinje i Brnjak, dva granična prelaza između Kosova i Srbije, otvorena su za korišćenje, saopštila je kosovska policija.

Prelazi su bili zatvoreni od 10. decembra – pošto je deo pripadnika srpske zajednice na severu Kosova podigao barikade na saobraćajnicama – što je, kako je policija navela, pogoršalo bezbednosnu situaciju.

Na osnovu dostupnih informacija, barikade su uklonjene. Procenjeno je da se mogu otvoriti granični prelazi Jarinje i Brnjak„, navodi se u saopštenju.

Posle skoro tronedeljne blokade puteva na severu Kosova, zbog barikada koje su Srbi postavili pa uklonili – Beograd i Priština u novu 2023. godinu ulaze sa nerešenim problemima i politikom “zavadi pa vladaj”, smatraju predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković i analitičar Aljbinot Maljoku.

Trajković smatra da je poslednjom krizom na severu Kosova, napravljena ogromna šteta u odnosima između Beograda i Prištine i da je samo produbila nepoverenje.

Međutim, prema njegovim rečima, posledice politike čiji je princip stvaranja krize i njenog rešavanja, snosiće pre svih Srbi sa Kosova.

“Ono što je najveća šteta, a za koju Vučić nosi odgovornost, jeste što je razbijena kompaktnost Srba na severu Kosova, što je dolaskom policijskih punktova na severu, kosovske policije, ustvari još više ugrožena bezbednost Srba i što je najgore bezperpektivnost i ona će za sobom ostaviti posledice iseljavanja svih onih koji mogu da odu”, rekao je Trajković za Glas Amerike.

Ipak, prema mišljenju Trajkovića, poslednja kriza na severu Kosova u vezi sa postavljanjem i uklanjanjem barikada donela je za Srbe i nešto dobro.

“Mislim da jedino što je dobro u ćitavoj stavri što je i ovaj običan svet ovde, Srbi koji očekuju da im Vučić reši problem, pokazali su, shvatili su da on manipuliše njima. To je za mene u čitavom ovom gubitnu najbolji i najveći dobitak. A to je vrlo važno, da se pošalje poruka da mi nismo naivni”, navodi Momčilo Trajković.

S druge strane, analitičar iz Prištine Aljbinot Maljoku smatra da je dobro što su barikade na severu Kosova uklonjene, ali da nije dobro što je kriza završena bez ikakvog sporazuma, koji bi garantovao normalizaciju odnosa na terenu.

Sada je situacija mirna zbog toga što nema barikada, ali ne znamo još šta će se desiti zbog toga što se uklanjanje barikada desilo bez nekog sporazuma i bez nečega što je postignuto. Znači ako je Srbija upotrebila gospodina Pantić da bi se desila ova priča sa barikadama, onda je totalno jasno da je predsednik Vučić prevario svoj narod za neke svoje političke ciljeve”, rekao je Maljoku za Glas Amerike.

Maljoku smatra da su barikade na severu Kosova bile isključivo politički motivisane od strane Beograda sa ciljem da nešto dobije, a zapravo je kako navodi ispao gubitnik.

„Gubitnici su oni koji su hteli da ovo iskoriste za njihove političke ciljeve, a pobednici su samo građani koji sada mogu da se kreću slobodno. Gubitnici su političari koji pokušavali da iskoriste narod u tim opštinama„, kaže on.

Odluku o uklanjanju barikada kojima su 19 dana bili blokirani putevi na severu Kosova doneli su u sredu uveče predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predstavnici Srpske liste.

Uklanjanje barikada je počelo u četvrtak. Predsednik Srbije rekao je da bi moglo trajati od 24 do 48 sati.

 

 


Komentari posetilaca