N. Maksimović: Šizofrena politika Srpske liste i Vlade Srbije na Kosovu
08/03/2017 22:41|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1482 |
|


08.03.2017. - Srpska lista  saopštila je juče da su svi poslanici ove liste proteklih dana nakratko prekinuli bojkot rada Skupštine Kosova i pojavili se u parlamentu,  da bi se, kako se navodi  upisali u evidenciju prisutnih i tako sprečili albansku većinu da im oduzme mandate. Međutim  Glas Amerike saznaje da se nisu svi poslanici Srpske liste vratili, već samo troje i da Albanci po zakonu ne mogu Srbima da oduzmu mandate.

Poslanici Srpske liste Saša Milosavljević, Jasmina Živović i Jelana Bontić, inače članovi Srpske napredne stranke, koji zvanično sa ostalim poslanicima Srpske liste bojkotuju rad sednica kosovskog parlamenta,  prošlog četvrtka su nakratko prisustvovali sednici Skupštine. Kako je Glasu Amerike potvrdio sekretar  Skuštine Ismet Krasnići  oni su se 02. marta pojavili na sednici parlamenta, upisali se u spisak prisutnih poslanika i napustili sednicu.

Informaciju o povratku troje poslanika Srpske liste iz Srpske napredne stranke juče je prvi objavio Pokret Dveri.

Pitamo Aleksandra Vučića da li planira Tačiju da obezbedi srpsku podršku u kosovskoj skupštini za promenu Ustava koja bi omogućila formiranje  „kosovske vojske“? Da li je cilj povratka poslanika SNS  da im u tome pomogne?“, navodi se u saopštenju Pokreta Dveri .

Usledio je i odgovor Srpske liste gde se navodi da poslanici ove liste ne kriju da su poslednjih dana odlazili u parlament i da su se upisivali u “evidenciju prisutnih”. To su, kako obrazlažu u saopštenju, učinili kako ne bi ostali bez poslaničkih mandata.

“Svi poslanici Srpske liste su u poslednjim danima i nedeljama nakratko posetili zgradu parlamenta u Prištini, kako bi se upisali u evidenciju prisutnih i tako sprečili albansku većinu da nam oduzme mandate“, navodi se u saopštenju Srpske liste.

Međutim Glasu Amerike je u sekretarijatu Skupštine potvrđeno da ovi navodi Srpske liste nisu tačni  i da se niko sem Saše Milosavljevića, Jelene Bontić i Jasmine Živković proteklih dana i nedelja nije vratio u skupštinsku salu.

U Sekretarijatu još kažu da je izgovor  Srpske liste da su se poslanici vratili da bi sprečili albansku većinu da im ne oduzme mandate neosnovan, jer po zakonu poslanička mesta pripadaju Srpskoj listi i ako bi sadašnji poslanici iz bilo kog razloga izgubili mandat na njihovo mesto bi takodje došli Srbi sa spiska Srpske liste,  koji su bili kandidati za poslanika na proteklim parlamentarnim izborima.

Nenad Maksimović iz Centra za mir i toleranciju  za Glas Amerike kaže da su poslanici Srpske liste,   ako je u pitanju formalno evidentiranje zbog poslaničkog mandata to trebali da urade svi i to javno i transparentno, a ne da se pojedinci tajno vraćaju. Po njegovim rečima ovo je kako kaže nastavak šizofrene politike i Srpske liste i zvaničnog Beograda.

 “Šizofreni pristup rešavanju srpskog pitanja na Kosovu od strane kako Vlade Republike Srbije tako i srpskih predstavnika na Kosovu je jedna konstanta, jer se u političkim procesima u nekom trenutku učestvuje, pa se odbija dalje učešće, a najčešće se i učestvuje i ne učestvuje u isto vreme“, kaže Maksimović.

Krajem decembra prošle godine petroro poslanika Srpske liste, četvoro iz Pokreta  Socijalista i jedan iz Samostalne liberalne stranke, vratili su se u Skupštinu Kosova, nakon čega je premijer Srbije Aleksandar Vučić sazvao hitan satanak  sa predstavnicima Srpske liste,  zbog kako je kazao razmimoilaženja po pitanju sprovođenja državne politike. Maksimović kaže da ovaj put ne treba očekivati nikakvu reakciju iz Beograda.

“Ne verujem da je ovaj povratak srpskih poslanika u skupštinu Kosova bio bez odobrenja predstavnika iz Vlade Republike Srbije, bez premijera Srbije, tako da ne očekujem nikakvu suštinsku reakciju. Možda može biti neko glumatanje i dizanje frke, ali suštinski se apsolutno ništa neće uraditi“, kazao je Maksimović.

Inače jedan od onih koji su se vratili Saša Milosavljević samo dva dana pre vraćanja u kosovski parlament izjavio je da će se u Skupštinu vratiti samo pod jednim uslovom.

“Kada se ozbiljno krene u formiranje Zajednice srpskih ošpština, mi ćemo se vratiti u institucije“, rekao je Milosavljević.

Poslanici Srpske liste i ministri u Vladi Kosova zvanično već pet meseci bojkotuju sednice  Skupštine i  Vlade Kosova zbog donošenja zakona o Trepči i njihov status je kako kažu zamrznut.

Od početka bojokta do danas samo se tri poslanika Srpske liste nisu vraćala u kosovski parlament Srđan Popović, Nenad Rašić i Adem Hodža i njima će ako se ne vrate do 6. aprila biti oduzet poslanički mandat, jer zakon predviđa da poslanik sa skupštinskih sednica ne može da odsustvuje duže od 6 meseci. 


Komentari posetilaca