Na severu Kosova četvoro novoobolelih, još jedna osoba preminula od posledica ko
11/04/2020 18:15|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 489 |
|

Radio Kontakt Plus, 11.04.2020. - Na severu Kosova, zabeležena su još 4 slučaja obolelih od korona virusa, od kojih je jedan preminuo, i sada ukupan broj obolelih iznosi 44, saopštio je specijalista epidemiologije, dr Aleksandar Antonijević iz Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici.

Preminuli pacijent iz Kosovske Mitrovice rođen je 1965. godine i na infektivno odeljenje KBC u Mitrovici primljen je u lošem stanju, a preminuo je u toku puta ka KC u Nišu, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije.

Nije, međutim, precizirano da li je preminuli imao drugih propratnih bolesti.

Po jedan slučaj novoobolelih od Covid-19, zabeležen je u opštinama Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Zavod za javno zdravlje Kosovska Mitrovica je od 12. marta, poslao i obradio ukupno 378 uzoraka sumnjivih na Covid-19, a od jučerašnjih 38 uzoraka, četiri su pozitivna.

Večeras se čekaju rezultati za 50 uzoraka koji su jutros upućeni na veterinarski Institut u Kraljevu, a danas je uzorkovan 21 novi uzorak sa sumnjom na Covid-19, rekao je dr Antonijević.

Dr Antonijević je još jednom apelovao na građane da ne čekaju, već da se na pojavu prvih simptoma jave lokalnom Domu zdravlja, gde će biti obrađeni i upućeni u dalju procedure.

Ukupno obolelih od korona virusa u Kosovskoj Mitrovici je 23 (od kojih je jedan pacijent preminuo), u Zvečanu 11, u Leposaviću pet (od kojih je jedan pacijent preminuo), u Zubinom Potoku 4 i na centralnom Kosovu jedan.

Do sada je u srpskim sredinama ukupno 44 inficiranih, uz dve osobe koje su izgubile život usled posledica korona virusa, iz Leposavića i Kosovske Mitrovice.

Dr Danica Radomirović, načelnica infektivnog odeljenja KBC-a u Mitrovici, kazala je da se na tom odeljenju trenutno nalazi 8 pacijenata, koji su pozitivni na korona virus i koji uglavnom boluju od upale pluća, ali uz lakšu kliničku sliku.

"Teži slučajevi koji zahtevaju dodatnu dijagnostiku i dalje lečenje upućuju se u KC u Nišu. Zbog preopterećenja KC Niš, pacijente smo slali i u KC Kragujevac", dodaje Radomirović.

Ona je navela i da se u Studentskom centru u Kosovskoj Mitrovici nalazi 21 pacijent, u Nišu ih je pet, u Kragujevcu isto toliko, a u Beogradu se nalazi jedan oboleli od Covid-19.

Predsednik Privremenog opštinskog organa, Aleksandar Spirić, podsetio je na zabranu kretanja radnim danima koja je na snazi od 12h do 6h ujutru i uputio još jedan apel građanima da ostanu u svojim domovima.

"Većina ljudi je svesna odgovornosti i pridržava se propisanih mera. Moramo ostati kod kuće. Molimo sve građane da ne krše mere i preporuke struke, jer će sigurno odgovarati, ukoliko neko posle određenog vremenskog perioda bude prekršio meru koja je propisana od strane kriznog štaba, na preporuku pre svega struke. Zato molim građane da tokom vikenda ne izlaze, da budu u svojim domovima, jer samo tako možemo sačuvati zdravlje i živote", poručio je Spirić.

Prema njegovim rečima, država Srbija svakodnevno pomaže, stižu lekovi i medicinska pomoć, a u KBC Kosovska Mitrovica stigao je i jedan respirator.

Prodavnice mešovite robe i apoteke radnim danima radiće od 6 ujutru do 12h.

Vikendom je na snazi totalna zabrana kretanja.

Stariji sugrađani, kao i lica sa poteškoćama u razvoju, koja nisu u mogućnosti da nabave osnovne životne namirnice i lekove, mogu podneti zahtev za pružanje pomoći oko nabavke i dostave istih, pozivom na brojeve telefona opštinskog kol - centra:
• 028 / 421 - 140 i 028 / 421 - 141;
• 064 / 852 - 37 - 15 - Viber broj za gluva i nagluva lica.

 


Komentari posetilaca