Nagrađene priče o multietničkom životu, prva nagrada Zorici Vorgučić i RTV Kim
28/02/2022 13:45|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 273 |
|

RTV KIM, 28.02.2022. - Novinarki i urednici Zorici Vorgučić i RTV Kim dodeljene su medijske nagrade na temu multietnički suživot na Kosovu i u Srbiji za 2021. godinu. Vorgučićeva je odlukom žirija nagrađena prvom nagradom za televizijsku reportažu „Zašto je važno da govorimo jezik svojih komšija?“.

Član žirija Milivoje Mihajlović kazao je da naslov prvonagrađena priče „Zašto je važno da govorimo jezik svojih komšija?“ novinarke i urednice RTV Kim Zorice Vorgučić govori o njenom značaju.

„Ako znamo da se mladi Srbi i Albanci na Kosovu sporazumevaju na engleskom jeziku onda nam je jasno zbog čega je ovaj prilog toliko važan na Kosovu, ali generalno i u centralnoj Srbiji. Nažalost, kosovski paradoksi išli su do toga su se nekada ti etnički animuziteti ogledali u tome da se ignoriše druge strane. Dakle, ova priča podstiče na jednu novu relanost, novu potrebu i mislim da su ovakve priče, ne samo što su profesionalne već i zbog toga što govore o potrebi razumevanja i pomirenja 22 godine posle konflikta“, rekao je Mihajlović.

Vorgučićeva se zahvalila članovima žirija i Inicijativi za mirne promene (PCI).

„Čast mi je što sam danas ovde i što predstavljam našu medijsku kuću RTV Kim. Kao što i sami znate, većina vesti sa Kosova koje dolaze i koje vi pratite nisu baš pozitivne. Međutim, postoje i pozitivne priče i upravo ove nagrade to pokazuju. Nadam se da će ustanovljenje ove nagrade da pokrene i podstakne naše kolege, a pre svega kolege na Kosovu, da se više bave pozitivnim primerima saradnje između Srba i Albanaca“ , kazala je ona.

Nagrada je dodeljena i RTV Kim. Dugogodišnji novinar Milivoje Mihajlović kazao je da najčešće prave informacije dobija upravo sa našeg medija. U ime redakcije, nagradu je primio direktor medija Isak Vorgučić.

„Mi ozbiljno i doživljavamo svoj posao. Dakle, poslednju 21 godinu jedna od tačaka misije RTV Kim je upravo izgradnja mira i poverenja među zajednicama. Zato je ova nagrada koja je došla sada zapravo jedna potvrda našeg posla koji mi radimo neprekidno 21 godinu. Tu je na dnevnom nivou dosta priloga koji se bave tematikom odnosa Srba i Albanaca, ali ono što je važno je da je jezik koji se koristi očišćen od mržnje, dezinformacija, laži i da samim tim pristupom gledamo da poštujemo komšije pored kojih živimo. Ja bih ovom prilikom hteo da se zahvalim osim Inicijativi i svim dobitnicima ove nagrade i svim onima koji nisu dobili nagradu nagradu a trudili su se da pišu na ovu temu, jer svaki članak i prilog koji govori o mogućnosti boljeg života Srba i Albanaca pomaže upravo nama koji na Kosovu živimo i radimo“, kazao je Vorgučić.

Druga nagrada pripala je novinarki i autorki serijala „Pravo na sutra“ Radio Televizije Srbije Tatjani Manojlović za priču „Život ide dalje“ koja govori o potrebi da se preskoče kosovske barijere u razumevanju i sporazumevanju.

Manojlovićeva je kazala je da život Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji vrlo specifičan.

„Te pokidane veze se moraju ponovo uspostaviti i međuživot i saradnja su neminovni. Oni moraju da živeti kao dobre komšije. Meni je drago što sam dobitinica ove nagrade, ali jako poštujem to što su prvu i treću nagradu ponele moje koleginice koje žive i na tom prostoru. Radeći ovaj posao shvatila sam koliko je desetina puta lakše, jednostavnije nama koji odemo, donesemo te priče i plasiramo ih ovde, a koliko je osetljiv njihov posao i koliko o svakoj reči moraju da vode računa. Čestitam njima pre svega“, rekla je ona.

Novinarki RTK 2 Aleksandri Ničić dodeljena je treća nagrada za priču o suživotu u Kamenici. Ničićeva se žiriju i organizatorima na prepoznatom trudu.

„Činićemo sve da i dalje izveštavamo na jedan pravi, objektivan način i da budemo prozor u svet svim ljudima“, rekla je ona.

Prvu nagradu na srpskom jeziku za pisani sadržaj dobila je Jelena Jorgačević (Vreme), dok je druga nagrada pripala Bojanu Cvejiću (Danas). Nagrađen je i Nedeljnik Vreme.

„Zajednički život, mir i tolerancija nisu parole nego nešto što utiče na život nas i naše dece“, rekao je glavni i odgovorni urednik Nedeljnika Vreme Filip Švarm.

„Suživot kako da od milja zovemo jeste ustvari život“ kazao je na dodeli nagrada scenarista, satiričar i pisac Vojislav Voja Žanetić.

„Života nema bez drugih, život je identitet, sposobnost osećanja i pomianja sebe, a sopstveni identitet ne bi ni poznavali ni imali, da ne postoji tuđi, bio on pojedinačni ili grupni, polni, rodni, nacionalni, ideološki... Nema starih bez mladih, nepismenih bez pismenih, gladnih bez sitih. Drugi, druga i drugo su konstitutivne odrednice za ja i mi, bez drugog nema nas. Suživot je dakle bio nas život i pre nego što smo ga tako nazvali, uvek smo živeli jedni pored drugih, nekad smo se voleli, mrzeli, pomagali, istrebljivali, ali smo na kraju živeli zajedno“, rekao je Žanetić i dodao da živi za dane kada će se dodeljivati nagrade za život.

Nenad Šebek iz Inicijativne za mirovne promene (PCI) kazao je da već dve godine rade na projektu koji ima dva cilja, da pobošlja kvalitet pružanja usluga građanstvu, posebno manjinskim zajednicama u osam opština i da sagleda uzroke negativnih narativa koji postoje u kosovskim i srpskim medijima.

„Kada god i kako god da se kosovski čvor jednoga dana raspetlja jedna se stvar nikada neće promeniti, a to je da će Srbi i Albanci uvek biti jedni drugima susedi, komšije. Nadamo se da će biti dobre komšije spremni da jedni drugima priskoče u pomoć kad treba i da podele trenutke radosti kad ima“, rekao je on.

Ova Inicijativa sprovela je studiju koja je, kako je kazao, ukazala na nedostatak medijskih sadržaja koji govore o običnom životu i pozitivnim primerima međuetničkog sužviota, te odatle i konkurs za audio-vizuelni i pisani sadržaj.

Autori priča na albanskom jeziku biće nagrađeni u četvrtak u Prištini.

Nagrada za multietnički suživot 2022. za emisije i tekstove koji se bave suživotom Srba i Albanaca dodeljuje se prvi put.

 

 


Komentari posetilaca