Otvoreni Balkan: Vučić,Rama i Zaev u Tirani; Albanska opozicija najavila protest
20/12/2021 16:57|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 215 |
|

Kossev, 20.12.2021. - U Tirani se danas nastavljaju razgovori u okviru inicijative Otvoreni Balkan. Novom sastanku prisustvovaće osnivači inicijative – predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama, odnosno Zoran Zaev. Uoči samita srpsko predsedništvo najavilo je potpisivanje šest sporazuma, a u istom danu opozicija u Albaniji proteste protiv „antinacionalnog pakta Rama-Vučić“, a s ciljem „odbrane nacionalnog interesa“. 

Prethodni sastanak u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“ održan je početkom novembra u Beogradu, kada je predsednik Srbije najavio da bi u Tirani moglo da usledi potpisivanje Memoranduma o razumevanju u vezi sa radnim dozvolama.

Taj sporazum značio bi da radna dozvola izdata u bilo kojoj od ove tri zemlje, važi u svim članicama inicijative, Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji.

Međutim, kako je juče potvrđeno za Tanjug iz srpskog predsedništva, na ovom samitu bi trebalo da budu potpisana ukupno šest sporazuma.

Sporazuma o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, Sporazum o povezivanju šema elektronske identifikacije građana ZB i Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje na ZB.

Takođe, planirano je potpisivanje Sporazuma između Vlade Srbije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost (AEOS), kao i Sporazuma između Vlade Severne Makedonije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost (AEOS). Potpisan će biti i Sporazum o saradnji akreditacionih tela na Zapadnom Balkanu.

Predsednik Srbije imaće danas neformalan susret sa Ramom i Zaevom na zajedničkoj večeri, a već sutra je predviđeno održavanje više sastanaka, potvrđeno je Tanjugu u Predsedništvu Srbije.

U Palati brigada u Tirani, 21. decembra, prvo će biti održan sastanak trojice zvaničnika i članova delegacija sa predstavnicima Atlantskog saveta, na kome će se razgovarati o Strateškom planu za Otvoreni Balkan 2022.

Zatim će uslediti ceremonija potpisivanja trilateralnih i bilateralnih sporazuma, pa Regionalni forum o poljoprivredi i regionalnoj saradnji na kome će učestvovati zvaničnici, ministri poljoprivrede i ruralnog razvoja, rektori poljoprivrednih univerziteta i predstavnici privrednih komora.

Na kraju će trojica lidera, predsednik Vučić i premijeri Rama i Zaev, održati zajedničku konferenciju za novinare.

Ponovo upućeni pozivi Prištini, Sarajevu i Podgorici da se pridruže

Vučić, Rama i Zaev pozvali su u subotu u Tirani Prištinu, Sarajevo i Podgoricu – koji ne podržavaju „otvoreni Balkan“ da im se pridruže.

„Iako je Inicijativa za ‘Otvoreni Balkan’ do sada obuhvatala samo Srbiju, Albaniju i Severnu Makedoniju, ona je bila i biće otvorena za sve članice Zapadnog Balkana. Koristimo ovu priliku i još jednom pozivamo sve naše komšije da se okupe da svojim građanima ponudimo pogodnosti koje nudimo našim građanima“, naveli su u zajedničkom pismu trojice lidera koje su objavili mediji u Tirani, a preneo RTS.

Kažu da, iako ih optužuju da su „bure baruta“ Evrope, oni kao „odgovorni lideri“ ne mogu da dozvole da se region „vrati u noćne more prošlosti, dok EU nije u stanju da učini više za proširenje u ovoj fazi“.

„Imamo svoje podele, ne slažemo se oko nekih političkih pitanja, ali se svi slažemo da su ekonomija i četiri osnovne slobode EU najbolji način da našem regionu damo nadu u trajni mir“, poručuje se u pismu.

Sa druge starne, poručuju da „Otvoreni Balkan“ nije utešna nagrada umesto članstva u EU, već veliki korak ka tome.

Protesti u Tirani zbog samita, Tahiri: Vučić samo može da sanja srpsku hegemoniju 

I dok inicijatori „otvorenog Balkana“ govore o njemu kao ideji koja je dobra za sve i koja će da poveže region, sa druge strane, stižu poruke o tome da Srbija želi da ovom inicijativom uspostavi „srpsku hegemoniju“.

Među onima koji se protive ovoj inicijativi su pojedini političari iz Albanije, ali i svi predstavnici vlasti i opozicije u Prištini.

Bivši premijer Albanije, Salji Beriša, najavio je za danas u Tirani „veliki protest i pozvao „sve demokrate“ da mu se pridruže u 16 časova, s ciljem „odbrane nacionalnog interesa“.

Poručio je da je protest usmeren protiv „antinacionalnog pakta Rama-Vučić“, ali i da ga organizuju zbog „strašne krađe“ koju je, kako kaže, počinila aktuelna vlast u Albaniji, prenosi Klan Kosova.

Najavio je da će se građani okupiti ispred sedišta Demokratske stranke u Albaniji, te da se potom kreće ka sedištu premijera Albanije. Kako prenosi Euronews u Albaniji, policija će sutra biti u pripravnosti.

Poziv na protest naišao je na podršku u Prištini.

Nakon mnogobrojnih poruka u prethodnom periodu sa Kosova o tome da Beograd želi da iskoristi „otvoreni Balkan“ kako bi stvorio „novu Jugoslaviju“ u međuvremenu je stigla još jedna.

„Otvoreni Balkan staviće nacije pod srpsku hegemoniju. Ovo sanja Vučić uoči sutrašnjeg dolaska u Tiranu“, poručila je bivša glavna pregovaračica Kosova u Briselu, Edita Tahiri.

Ona navodi da će „oživljena opozicija“ u Albaniji sutra pokazati Vučiću „da može samo da sanja“. Ujedno smatra da se najavljenim protestima takođe brani Kosovo.

 


Komentari posetilaca