Pobeda kandidata Srpske liste u 4 opštine na severu Kosova
19/05/2019 22:55|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 749 |
|

Glas Amerike, 19.05.2019. - Kandidati Srpske liste pobedili su na vanrednim izborima za gradonačelnike u sve četiri opštine na severu Kosova, saopštila je Koalicija nevladinih organizacija „Demokratija na delu“, koja je pratila današnje izbore.

Prema 85 odsto obrađenog materijala, kandidati Srpske liste Srđan Vulović u Zubinom Potoku, Vučina Janković u Zvečanu, Zoran Todić u Leposaviću i Goran Rakić u Severnoj Mitrovici dobili su preko 90 odsto glasova od broja izašlih birača.

Prema još uvek nekompletnim podacima “Demokratije na delu” na izbore je izašlo 39 odsto građana.

Centralna izborna komisija Kosova saopštila je ranije da je u sve četiri opštine na severu Kosova izlaznost bila 42 odsto. Pravo glasa  na ovim izborima imalo je 57 983 birača.

Kandidati Srpske liste za gradonačelnike opština na severu Kosovaproglasili su večeras, kako su naveli, ubedljivu pobedu. Okupljenima u Severnoj Mitrovici telefonom se obratio predsednik Srbije Aleksandar
Vučić koji se zahvalio svima koji su izašli na izbore na severu Kosova
i čestitao je Srpskoj listi na pobedi.​

Kandidati za gradonačelnika Severne Mitrovice bili su i Erden Atić iz Pokreta Samoopredeljenje i Gonđe Ćauši iz Demokratske partije Kosova. Kandidati Srpske liste za opštine Leposavić i Zvečan bili su dosadašnji gradonačelnici - Zoran Todić i Vučina Janković, dok je kandidat za gradonačelnika Zubinog Potoka Srđan Vulović. Od albanskih kandidata iz Pokreta Samoopredeljenje i Demokratske parije Kosova u Leposaviću su bili Fisnik Veselji i Šaćir Hetemi. U Zubinom Potoku Ljiridona Kahrimani i Hisen Mehmeti, a u Zvečanu Avdi Peci i Iljir Peci.

Građane Severne Mitrovice pitali smo šta očekuju od vanrednih izbora za gradonačelnike četiri većinski srpske opštine na severu Kosova.

,,Biće sto posto bolje, zato što verujemo u našeg kandidata, zato što smo pre svega Srbi i zato što verujemo u našu državu i biće 100 posto bolje, jer kako kažu naši političari - odavde nema nazad, a i mi znamo da nema nazad''

,,Glasao sam i očekujem sve najbolje od ovih izbora. da se više obrati pažnja, mislim sve je dobro, ali više pažnje da se obrati na stanovništvo''

,,Očekujem da opstanemo ovde svi, šta drugo da kažem, i da bude dobro da ne bude neko zlo. Sad šta će da bude i šta će da rade ovi ja ne znam, zato sam došao da glasam''.

"Izbori bez većih problema"

Nekoliko biračkih mesta na severu Kosova obišli su tokom dana odvojeno šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova i šef OEBS-a na Kosovu Jan Bratu.

„EU očekuje da svi akteri uključeni u vanredne izbore za gradonačelnike četiriopštine na severu Kosova poštuju integritet izbornog procesa”, rekla je Apostolova.

,,OEBS nema izvršnu funkciju na ovim izborima, mi smo ovde da savetujemo i da podržimo Centralnu izbornu komisiju i opštinske komisije. Do sada izveštaj koji dobijam sa terena od mojih kolega je da sve teče u dobrom toku. Nema većih problema u ovom trenutku'', rekao je Jan Bratu.

U Severnoj Mitrovici je glasala i ministarska administracije lokalne samouprave Adrijana Hodžić.

,,Očekujem da ćemo nakon ovih izbora imati sertifikaciju svih gradonačelnika koji će biti legalni predstavnici naroda sa severa. Srećno'', rekla je Adrijana Hodžić.

Pravo glasa na ovim izborima imalo je 57 983 birača. Vanredni izbori za gradonačelnike na severu Kosova raspisani su 8. maja.

Do ovih izbora došlo je zato što su gradonačelnici Zubinog Potoka, Zvečana, Leposavića i Severne Mitrovice, svi iz Srpske liste, 27.novembra prošle godine podneli ostavke nakon što je Vlada Kosova uvela carinsku taksu od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

I pored toga što taksa od 100 odsto na uvoz robe još nije ukinuta, predstavnici Srpske liste odlučili su da učestvuju na ovim izborima.

 


Komentari posetilaca