Probijen još jedan rok Srpske liste za izlazak iz institucija…
03/10/2022 10:55|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 571 |
|

Kossev, 03.10.2022. - Svi Srbi sa Kosova napustiće kosovske institucije „ukoliko se ne zaustavi progon“, još jedno obećanje začulo se 21. avgusta iz Beograda. Bilo je to odmah nakon neuspešne runde dijaloga u Briselu u vezi sa tablicama i izdavanjem ulaz/izlaz dokumenata. Dati su i konkretni rokovi – tokom, odnosno krajem septembra, ali predstavnici Srba sa Kosova i dalje ostaju u institucijama. „Da li je progon zaustavljen“, pa su se u skladu sa uslovom koji su dali, odlučili na takav potez, predstavnici Srpske liste se nisu oglasili o svojoj staroj-novoj odluci da nastave po starom.

Napustićemo kosovske institucije – tri su reči koje Srbi na Kosovu neretko mogu da čuju od predstavnika Srpske liste, ali ne i da vide kako se one pretvaraju u dela.

Nakon mnogobrojnih obećanja koja su data u prethodnim godinama, ovog leta usledila su nova i to sa konkretnim rokovima.

Predsednik Srbije je krajem avgusta meseca održao sastanak sa čelnicima Srpske liste, svega nekoliko dana nakon neuspešne runde dijaloga u Briselu u vezi sa tablicama i izdavanjem ulaz/izlaz dokumenata.

Vučić je tada, odnosno 21. avgusta još jednom najavio mogućnost da Srpska lista napusti kosovske institucije.

Otkrio je da su mu predstavnici Srba sa Kosova rekli da će, „ukoliko se ne prekine sa ovakvim progonom Srba, u narednih mesec dana doći, najpre do napuštanja svih kosovskih institucija od strane političara, a zatim do kraja septembra i policajci i tužioci i sudije“.

„Svi će napustiti, doći će do potpune razgradnje briselskog poretka i svega drugog. Pošto niko ne želi da formira ZSO, Srbi više neće da budu taoci bilo čiji i preduzimaće mere da sačuvaju Sebe, svoj narod i svoju Srbiju“, poručio je tada Vučić, uz naznaku da će za to imati punu podršku Srbije.

Samo dan kasnije nakon razgovora sa predsednikom Srbije, predstavnici Srpske liste održali su konferenciju za štampu na koju su pozvani samo „odabrani mediji“, a na kojoj se takođe govorilo o napuštanju institucija.

Predsednik Srpske liste i ministar u kosovskoj vladi, Goran Rakić kazao je da su Vučiću poručili, da je Srpska lista „više puta na njegovo insistiranje nastavljala da se institucionalno bori za prava Srba“.

„Ali ovog puta, u slučaju da se ne dođe do kompromisnog rešenja, počećemo da napuštamo institucije, i na taj način će doći do potpune razgradnje Briselskog dijaloga, koji je Priština obesmislila odbijanjem već 10 godina da formira ZSO“, kazao je Rakić.

Odbornici opština na Severu Kosova – njih 62, u društvu četvorice gradonačelnika, svega dva dana kasnije usvojili su i deklaraciju u Zvečanu sa zaključcima koji između ostalog nalažu da se daje podrška predsedniku Vučiću da u narednih sedam dana traga za rešenjem za pitanje tablica i izlazno/ulaznih dokumenata. Ujedno su pozvali na „najhitnije“ formiranje ZSO, ali se i založili za mir i dijalog i za kompromisna i dugoročna rešenja“.

Šesti i poslednji zaključak ovog dokumenta govori upravo o napuštanju institucija, odnosno da će se sa tim započeti ukoliko ne dođe do kompromisa sa Vladom u Prištini. Rokovi ovog puta nisu izneti.

„6. U slučaju da ne dođe do kompromisnog rešenja, mi srpski politički predstavnici zajedno sa svim našim sunarodnicima započećemo proces napuštanja svih kosovskih institucija na svim nivoima, počev od centralnih i lokalnih institucija, pa do suda, tužilaštva, policije i svih ostalih institucija čime se totalno razgrađuje Briselski proces“.

Svega par dana nakon usvajanja ove deklaracije, iz Evropske unije je stigla potvrda o tome da su Beograd i Priština zaključili usmeni sporazum o ulazno-izlaznim dokumentima, odnosno, da je Srbija pristala na to da ih više ne izdaje građanima sa kosovskim dokumentima, a da je Priština odlučila da ovakva dokumenta ne uvodi za građane sa srpskom dokumentacijom.

Sa druge strane, pitanje registarskih tablica ostalo je i još uvek nije rešeno.

KoSSev portala i ovog puta nije uspeo da dobije odgovore na pitanja o još jednoj najavi o napuštanju institucija.

Srpsku listu smo upitali zašto već nisu napustili institucije, a s obzirom na rokove koje predsednik Srbije izneo, odnosno zašto još uvek ostaju u institucijama, s obzirom na to da nije pronađeno kompromisno rešenje za pitanje srpskih tablica gradova na Kosovu.

Do objavljivanja ove vesti odgovori nisu stigli.

Svi izlasci Srpske liste iz institucija

Ovo nije prvi put da čelnici Srpske liste, odnosno predsednik Srbije, najavljuje u njihovo ime izlazak ili mogućnost izlaska iz kosovskih institucija, a što nikada do sada nije učinjeno.

„Srpska lista će izaći iz vlade i neće imati podršku Srpske liste. Mi znamo da će se oni ujediniti, ali ujedinićemo se i mi. Neće nas uplašiti. Ostajemo dole sa svojim porodicama. Branićemo sa svojim porodicama naše domove,“ sa Andrićevog venca 27. marta 2018, javnosti se obratio bivši gradonačelnik Severne Mitrovice i istovremeno šef Srpske liste Goran Rakić.

„Ne možemo više biti nemi, nećemo više biti ikebana,“ kazao je nakon što je tadašnji direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić bio uhapšen i sproveden u Prištinsku policijsku stanicu.

„Oko 150“ predstavnika Srba sa Kosova i Metohije, sastalo se 27. februara 2019, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem od kog su zatražili da se povuku iz kosovskih institucija, saopštio je tada Vučić.

Istovremeno „iznenađen“ njihovim „jedinstvom“, „jer žive od plata iz kosovskog sistema“, zamolio ih je  da sačekaju 45 dana, ali do napuštanja institucija nije došlo.

Napuštanje institucija bio je treći od 7 zaključaka 24. maja 2019, takođe nakon sastanka sa Vučićem, a posle izbora 19. maja za gradonačelnike Severa.

„Srbi, srpski predstavnici, gradonačelnici, rukovodioci na svim položajima“ dužni su „da pokažu svakoga dana da su spremni, da ukoliko to bude potrebno, napuste svoje pozicije i napuste svoje funkcije“, stajalo je u zaključku.

„Mi smo spremni da opet napustimo te institucije ukoliko bude potrebno, tj. ukoliko ne bude imalo razumevanja i od strane Prištine i od strane međunarodne zajednice, i ne samo mi gradonačelnici, već ćemo institucije napustiti svi, na svim nivoima, počev od samog vrha pa do najobičnijeg službenika…“, kazao je tada Goran Rakić.

Krajem iste godine, ista ekipa još jednom je najavila izlazak iz kosovskih institucija, ponovo na lokalnom, centralnom i drugim nivoima, ukoliko članu Predsedništva Srpske liste, Ivanu Todosijeviću, bude potvrđena presuda kojom je na tadašnji dan 5. decembra 2019, bio osuđen na dve godine zatvora zbog svoje izjave u vezi sa Račkom.

Ostanak u institucijama uslovili su upravo ukidanjem ove presude.

„Ukoliko presuda ostane na snazi i bude potvrđena na višoj instanci, pozvaćemo sve srpske predstavnike da napuste svoja radna mesta u pravosuđu, policiji, tužilaštvu i lokalnim samoupravama“, kazao je još jednom Goran Rakić i tada na vanrednoj konferenciji za medije.

Potvrdio je i da „neće dozvoliti“ da se ovaj slučaj „tek tako stavi ad akta“.

Poslaniku kosovske skupštine Ivanu Todosijeviću, 24. avgusta prošle godine potvrđena je presuda na dve godine zatvora, a Srpska lista tada nije izašla iz institucija već je čak učestvovala na prošlogodišnjim oktobarskim izborima.

U međuvremenu je januara ove godine Vrhovni sud poništio presudu Todosijeviću i suđenje je vraćeno na početak.

Preko svih ovih obećanja i najava, dogodila se još jedna, doduše, izrečena opreznije 13. oktobra 2020 – da će se „razmotriti mogućnost napuštanja“.

„Ukoliko Priština jednostrano odluči da ne ispuni, i to pred EU potpisane obaveze, prestaće i obaveze Srba proistekle iz briselskog dijaloga, a biće i razmotrena mogućnost napuštanja svih centralnih institucija u Prištini i ukidanja svih prištinskih institucija u većinski srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji“, bio je zaključak zajedničkog sastanka Srpske liste i direktora Kancelarije za KiM, Petra Petkovića.

Sa najavama izlaska iz institucija nastavilo se i u 2021. godini i to u više navrata.

„Ukoliko u toku novembra meseca ne započnu razgovori na nivou Beograda i Prištine o formiranju ZSO, Srpska lista će napustiti sve prištinske institucije na svim nivoima na Severu“ – obećao je Goran Rakić uoči lokalnih izbora na Kosovu oktobra meseca 2021. godine.

Novembar je prošao, razgovora delegacija o ZSO u Briselu nije bilo, ali su čelnici Srpske liste na Severu odlučili da zadrže svoje pozicije.

Rakić je uoči istih izbora izneo i drugi rok za izlazak iz institucija, tj. objasnio je da u novembru razgovori moraju da se „započnu“ da bi oni ostali u institucijama, a da je rok za formiranje Zajednice srpskih opština kraj 2021. godine.

ZSO još uvek nije formirana, a u 2021. čak su i izostali razgovori u Briselu o njegovom formiranju, međutim, čelnici Srpske liste nisu napustili institucije.

Osim najava o napuštanju institucija, bilo je i „samosuspenzija“. Marta meseca ove godine je u Kosovskoj Mitrovici održan protest zbog toga što se Srbima sa Kosova nije dozvolilo da glasaju na aprilskim izborima u mestima u kojim žive.

Na ovom protestu je predsednik Srpske liste postavio zahtev da se predsednici Osnovnog suda u Mitrovici, Ljiljani Stevanović, ukine suspenzija, a upravo u znak podrške njoj su se, kako je potvrdio Rakić, sve srpske sudije, kao i politički predstavnici Srba „suspendovali“ na svojim radnim mestima.

Međutim, svega tri dana ranije, predsednik Srbije je saopštio da je Srpska lista zatražila da istupi iz svih kosovskih institucija, uključujući i 435 policajaca sa Severa.

„Srbi sa KIM gotovo jednoglasno su tražili ne samo da se istupi iz svih institucija odmah, već su tražili da 435 policajaca na Severu ostavi oružje na Severu i napusti policiju. Po prvi put i ljudi sa juga, predvođeni Daliborom Jevtićem su se saglasili. Obično bi oni bili za ostanak u institucijama, ovog puta su i oni tražili napuštanje institucija zbog terora koji prolaze u Sirinićkoj župi i svim ostalim delovima Kosova i Metohije. Ja sam ih zamolio, postavio pitanje – ok, uradimo to danas, šta je dan posle? Nije problem, mi ćemo da preuzmemo na sebe finansijski teret ali dan posle, plašim se da bismo mogli da uđemo u začarani krug ratnih sukoba i bez kraja“, kazao je tada Vučić.

I dok je izlazak iz kosovskih institucija na svim nivoima ostao na najavama, nije bilo tako sa zamrzavanjem statusa. Predstavnici Srpske liste više puta su zamrzavali svoje učešće u kosovskim institucijama, neki od povoda bili su: razrešavanje dužnosti tadašnjeg ministra Aleksandra Jablanovića, usvajanje Zakona o Tr epči, hapšenje Marka Đurića, uvođenje taksi i usvajanje Statuta Trepče. Ostali su na platnim listama.

 

 


Komentari posetilaca