Skupština Kosova usvojila rezoluciju, Srpska lista napustila sednicu
15/01/2022 17:01|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 295 |
|

RTV KIM, N1 Beograd, Beta, 15.01.2022. - Skupština Kosova je na vanrednoj sednici usvojila rezoluciju koja zabranjuje održavanje referenduma Srbije na Kosovu. Poslanici Srpske liste napustili sednicu kosovskog parlamenta.

Za rezoluciju je glasalo 76 poslanika, nijedan protiv i jednim uzdržanim glasom.

Rezolucija sadrži osam tacaka, u kojima se kaže i: „Održavanje referenduma Srbije na Kosovu, ugrožava suverenost i ustavni poredak Kosova. Zahteva se od odgovornih institucija da se preduzmu svi neophodni postupci da se ne dozvoli održavanje referenduma, kako ne bi dozvolili ugrožavanje suverenosti i ustavnog poretka, kao i da se naglašava pravo građana sa dvojnim državljanstvom da ostvare svoje pravo u sladu sa ustavnim standardima i međunarodnoj praksi, u konkretnom slučaju svim srpskim građanima Kosova se garantuje pravo da glasaju putem pošte i kancelarije za vezu Srbije na Kosovu“.

Srpska lista je prisustvovala sednici na kojoj je govorio šef poslaničkog kluba Igor Simić. On je ocenio je da je današnja rasprava na vanrednoj senici parlamenta "farsa", jer je, prema njegovim rečima, odluka da se Srbima zabrani da glasaju na referendumu o promenama Ustava Srbije "već doneta".

Simić je istakao da je sprečavanje Srba da izađu na referendum samo „jedna u nizu antisrpskih akcija“.

„Tema na dnevnom redu već ima epilog, jer je sama odluka doneta. Ovo je farsa, a parlament mora da simbolizuje demokratiju“, kazao je on.

Nakon izlaganja, poslanici Srpske liste su na njegov poziv napustili sednicu kosovskog parlamenta.

 

 


Komentari posetilaca