Slobodno srpski sa Senkom Vlatković-Odavić
01/05/2018 13:41|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 289 |
|


U 322. emisiji Slobodno srpski gostovala je novinarka redakcije Insajder iz Beograda Senka Vlatković Odavić. U intervjuu Budimiru Ničiću ona je rekla da je cilj istraživačkog novinarstva kojim se Insajder bavi godinama da se dođe do sistemskih pozitivnih promena.

 
„Osnovni cilj je da promenimo ono što ne valja u sistemu, a što utiče na svakog pojedinca. Reč je o istraživanjima koja često traju po nekoliko meseci, vrlo su temeljna i kada ih završimo, tražimo odgovore. Posle naših serijala menjani su zakoni, podizane optužnice. Istražni organi su nastavljali posao koji smo mi započeli, ali najčešće time nismo bili do kraja zadovoljni. Cilj je da živimo u nekoj normalnoj, pristojnoj zemlji u kojoj svako odgovara za svoje postupke“.
 
Govoreći o serijalu „Patriotska pljačka“ koji se bavio trošenjem sredstava iz budžeta Srbije na Kosovu Vlatković Odavić je rekla da se još uvek čeka na rezultate tog istraživanja.
 
„To je serijal koji je veoma temeljno urađen i posle toga se i anketni odbor Skupštine Srbije bavio trošenjem novca koji se iz srpskog budžeta sliva na Kosovo. Međutim, Skupština Srbije nikad nije stavila na dnevni red razmatranje izveštaja tog anketnog odbora koji je u potpunosti potvrdio navode Insajdera. Nekoliko puta smo izveštavali o tome da je podizana optužnica za određene zloupotrebe. Između ostalog, recimo, Nebojša Čović je bio prvookrivljeni, ali se to svaki put vraćalo u tužilaštvo, odnosno sud je smatrao da nema dovoljno dokaza kako bi to moglo da izađe na suđenje. Bilo je onih serijala koji su rezurtirali na kraju i optužnicama, ali mi nismo istražni organi, mi nikoga ne stavljamo u zatvor. Mi ukazujemo na sistemske probleme i tražimo od odgovornih prosto da to promene“.
 
 Istraga o hapšenju Đurića neće dati rezultate
 
Komentarišući akciju policije u severnoj Mitrovici krajem marta kada je uhapšen Marko Đurić, Senka Vlatković Odavić, koja je kao novinarka  bila na tom događaju, smatra da istraga koju je pokrenuo Inspektorat Kosovske policije zbog  akcije kosovske policije kada je povređeno više od 20 ljudi  neće dati ozbiljne rezultate.
 
 „Tu se radi o nekoj internoj istrazi u okviru unutrašnje kontrole policije. Iskustvo govori da se to najčešće završava na disciplinskim kaznama, odnosno eventualnim otpuštanjima. Ne očekujem da ta situacija dođe do suda, zato što je to bilo delovanje policije u okviru akcije koju je neko naredio, ko bi na kraju trebalo da se nađe pred tim sudom“.
 
Smatra da bi novinari trebalo da se aktivnije bave slučajem ubistva Olivera Ivanovića jer je to po njenom mišljenu političko ubistvo na koje niko ne treba da ćuti, a posebno bi to trebalo da bude najinteresantnije za novinare.
 
„Malo ko zna čak i kako se zove tužilac koji vodi slučaj ubistva Olivera Ivanovića, a ne daj bože da mu je neko postavio pitanje. Zatvaranje u te lokalne sredine u kojima odgovore ne možete da dobijete vas ograničava. Moja sugestija je izađite odatle i postavljajte pitanja. Mi ćemo ih postavljati i mi ih postavljamo. Strašno je da ništa ne znamo o tom slučaju. Ono što je u stvari najstrašnije je da krenemo od početka - da li iko zna odgovor na pitanje kako je ubijen Oliver Ivanović? Je l' ubijen s leđa, je l' ubijen iz pokreta, je l' ubijen iz automobila, je l' mu ubica prišao? Nemoguće je da istraga baš  i te osnovne informacije nema, kako je ubijen Oliver Ivanović. Moj osnovni utisak je da svi sve znaju i da niko ništa ne govori“.
 
Srpsko-arapska posla: pitanja bez odgovora
 
Govoreći o poslednjem serijalu Insajdera „Srpsko-arapska posla“ koji se bavi time kako je došlo do dogovora Air Srbije i Etihada i koji su efekti toga, Vlatković Odavić je kazala da je ekipa Insajdera poslala više  od 100 pitanja i zahteva za intervjue, ali da nijedan odgovor nisu dobili.
 
„Ono što je problem u vezi sa ovim serijalom je što se prvi put Insajderu dogodilo od 2004. do danas, to je da niko od odovornih nije hteo da odgovara na pitanja. Na kraju insajdera sedam i po minuta traje čitanje spiska onih koji nisu hteli da odgovore na pitanja. Mi ne pozivamo nekoga da bi od njega dobili informacije, mi smo informacije sakupili tokom istraživanja, mi samo tražimo odgovore od onih koji su odgovorni, a te odgovore nismo dobili, jer praktično niko od njih nije pristao da govori . Dakle, nama suštinski nisu neophodni sagovornici, ali ti sagovornici su neophodni javnosti. Odgovorni moraju da govore javnosti“, rekla je Senka Vlatković-Odavić u emisii Slobodno srpski.

Komentari posetilaca