Sporazum: Borba unutar Srpske liste tek predstoji
22/06/2017 11:18|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 844 |
|


Čaglavica, 22.06.2017. - Politiku Srpske liste kreira Marko Đurić, kaže Ljubomir Stanojković, dok je za Beljulja Bećaja, ova stranka samo instrument Beograda. Idro Seferi smatra da Srbima na Kosovu treba više političkih partija.
Komentarišući preliminarne rezlultete CIK-a, prema kojim je Srpska lista osvojila skoro 6% glasova, politikolog Ljubomir Stanojković kazao je u emisiji “Sporazum” da među njenim članovima ne vlada preveliko jedinstvo, a borba unutar ove partije tek predstoji jer će se uskoro odlučivati i o dodeli ministarskih mesta.
Ističe da politiku koju vodi ova stranka ne kreiraju njeni članovi, već Marko Đurić i zvanični Beograd.
“Oni nisu tu da previše razmišljaju i da se bore za interese srpske zajednice. O njihovm stavovima više će voditi računa Beograd, nego oni sami”, kaže Stanojković.
Sa druge strane, za političkog analitičara Beljulja Bećaja Srpska lista trenutno predstavlja jednu zagonetku koja ne ide u prilog autentičnim interesima sprskog življa.
“Samtram da je Srpska lista zapravo instrument Beograda. I ukoliko već imamo jednu latentnu podelu samih Srba na Kosovu po pitanju njihovog odnosa prema politici, smatram da će se to negativn odraziti na budućnost ovdašnjih Srba. I lista Srpska, po mom sudu, a moguće je da grešim, ne reflektuje adekvatan, autentični interes srpskih građana na Kosovu”, smatra Bećaj.
Dopisnik albanskog Top Channel-a u Beogradu Idro Sefer ipak smatra da na Kosovu treba da postoji više srpskih politčkih partija jer je, kao kaže, normalno da judi razmišljaju drugačije.
“Mislim da je ova sitacija prilično teška jer odnosi Srba i Albanaca su odraz neuspeha Briselskog dijaloga koji je poprilično zastao. U poslednje dve godine smo imali više tenzija nego pomaka ka normalizaciji odnosa”, kaže Seferi i dodaje da ostaje nejasno na koji način će se dijalog u Briselu nastaviti.
“PAN teško da formira Vladu, Kurti moralni pobednik”
 
Iako je koalicija PAN osvojila najviše glasova na prevremenim parlamentarnim izborima, biće teško da formira Vladu, smatraju Beljulj Bećaj, Ljubomir Stanojković i Idro Seferi. Slažu se da je najveće iznenađenje bio izborni rezultat pokreta Samoopredeljenje.
Vest na parlamentarnim izborima je za Beljulja Bećaja bila neočekivana “pobeda” Samoopredejenja, a to, prema njegovom mišljenju dokazuje da su građani razočarani u političke partnere koji su bili na vlasti proteklih 18 godina.
Ističe da je prethodna Vlada ostavila krupna pitanja koja su ostala nerešena.
 
“Trebamo izbeći bilo kakvu Vladu koja se odnosi na stvaranje brojeva. Trebamo svi skupa da izvučemo pouku iz prošlih promašenih rešenja koja su podrazumevala da ćemo, samim tim što ćemo imati velike koalicije, velike brojeve, imati mogućnosti da rešimo sva velika pitanja na Kosovu”, poručuje Bećaj.
Da je pokret Samoopredeljenja moralni pobednik parlamentarnih izbora slaže se i politikolog iz Gnjilana, Ljubomir Stanojković, koji dodaje da projekat PAN, koju čine ABK, DPK, IK i još devet manjih stranaka, nije uspeo.
“Nakon svega ovoga stvara se jedna turbulencija oko toga ko je zapravo pobednik i nakoji način će se formirati vlada”.
Nakon vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu više ništa neće biti isto, poručuje dopisnik albanskog Top Channel-a u Beogradu Idro Sefer.
“Ukoliko ne budu imali još jednu stranku pored Srpske liste, oni neće moći toliko lako da imaju vladu koja će da traje. Iako je bude bilo ja mislim da ona neće trajati, jer ukoliko opozicija budu DSK i Samoopredeljenje onda može ponovo doći do izglasavanja nepoverenja vladi i budu vanredni parlamentarni izbori”, kazao je Seferi.
Stanojković veruje da, bez obzira na ratnu retoriku koju su albanski političari propagirali tokom predizborne kampanje, Srbi nemaju razloga za strah.
Gosti emisije Sporazum govorili i o dijalogu koji se pod pokroviteljstvom Evropske unije vodi u Briselu, odnosno ko ga treba voditi i na koji način treba biti nastavljen, formiranju Specijalnog suda za ratne zločine, kao i o formiranju Zajednice srpskih opština.
Tokom emisije predstavljeno je istraživanje koje je nevladina organizacija Aktiv sprovela u okviru projekta Point One, a tiče se prvih reakcija građana srpske nacionalnosti na vanredne parlamentarne izbore na Kosovu.
 

Komentari posetilaca