Stojanović o najavama da bi Srbi južno od Ibra mogli da napuste institucije
05/12/2022 14:03|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 289 |
|

Medija centar čaglavica, 05.12.2022. - Poslednjih dana sve su češće najave iz Beograda i od zvaničnika Srpske liste da bi  Srbi južno od Ibra uskoro mogli da napuste Kosovske institucije. Međutim bivši zamenik premijera Kosova smatra da taj potez ne bi doneo ništa dobro Srbima i da se radi od bežanja od odgovornosti.

Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prošle nedelje najavio da su Srbi južno od Ibra blizu odluke da napuste kosovske institucije, a da Srbi na severu su spremni da ne puste više nikog da uđe na sever, jer je kako je naveo “situacija uzavrela i ljudi više neće da trpe Kurtijev teror”, slično je juče ponovio i jedan od čelnika Srpske liste Dalibor Jevtić, predsednik opštine Štrpce.

Jevtić tvrdi da je na Kosovu prisutno “institucionalno nasilje na svim nivoima i da Srbi ne mogu da obezbede ostvarivanje svojih osnovnih ljudskih prava.

Odluka premijera Kosova da na mesto ministra za zajednice i povratak imenuje Nenada Rašića je po rečima Jevtića približilo Srbe crvenoj liniji, kad je u pitanju izlazak iz institucija.

“Poslednja odluka, potpuno ignorisanje ustavnog prava koje garantuje predstavljanje Srba u institucijama na centralnom nivou vlasti je nešto što nas je dovelo u poziciju da nismo daleko od odluke da i mi, južno od Ibra, napustimo kosovske institucije” rekao je Jevtić juče za Tanjug.

Bivši zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović smatra da bi “takva odluka bila pre svega neodgovorna i ne bi donela apsolutno ništa dobro”.

“Ne vidim šta bi se posle toga promenilo. Za mene lično to bi bilo pre svega bežanje od odgovornosti i vrhunski kukavičluk, jer takva odluka ništa suštinski neće promeniti, niti će promeniti odnos Albanaca prema nama, niti će promeniti odnos  Međunarodne zajednice. Vidim to samo kao nastavak jednog pritiska i pokušaja da se eventualno ubrza proces dijaloga kako bi se situacija simirla i nešto dogovorilo vezano za ove nagomilane probleme. Suštinski se nadam da niko ozbiljno ne razmišlja o tome i da će se sve na kraju završiti na tome da su to sve samo izjave koje idu u prilog dodatnog pritiska da se konačno otpočne proces formiranja Zajednice jer u suprotnom ukoliko neko zaista ozbiljno razmišlja o tome taj ozbiljno ne razmišlja o narodu”, rekao je Stojanović za Medija centar.


Komentari posetilaca