Ukrajinska novinarka stigla na Kosovo: Od početka rata nastradalo je više od 20
18/04/2022 19:29|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 276 |
|


Medija centar Čaglavica, 18.04.2022. - Prva ukrajinska novinarka koja je stigla na Kosovo zahvalila se kolegama i kosovskoj vladi na, kako je kazala, gostoprimstvu i solidarnosti, te dodala da je dolazak na Kosovo za nju prilika da ostane u struci.

“Juče sam doletela u Prištinu iz Ukrajine gde rat sa ruskim okupatorima traje više od 50 dana. Čim sam izašla iz aviona, osetila sam iskrenost i gostoprimstvo ljudi koji su me dočekali. Bila sam veoma impresionirana kako se bol moje Ukrajine oseća u srcima naroda Kosova, koji pogađa do suza, jer znaju koliko je teško zalečiti ranu koju je strašni rat ostavio u duši moje zemlje. Želimo da živimo u slobodnoj i mirnoj zemlji, želimo da donesemo reč istine, to je naša misija pred Evropom. Hvala“, rekla je Makej.

Makej, koja predstavlja Uniju ukrajinskih novinara rekla je da je od početka rata u Ukrajini poginulo više  od 20 novinara.   

“Rad novinara u Ukrajini postao je veoma opasan, Rusi ubijaju sve bez obzira na godine, pol ili profesiju. 21 novinar je ubijen u ruskim napadima od početka rata. Više od 25 mojih kolega koji su nestali u Mariupolju nemaju nikakve veze sa njima i ništa se o njima ne zna”, rekla je Ljudmila Makej.

Flutura Kusari iz Evropskog centra za slobodu medija rekla je da na predlog ECPMF-a i Evropsea federacije novinara (EFJ) Vlada Kosova usvojila odluku da se izdvoji 150.000 evra za smeštaj ukrajinskih novinara. Ova suma bi, kako kaže, trebalo da pokrije zakupe kancelarija, zdravstveno osiguranje, mesečne plate i troškova prevoza ukrajinskih novinara za period od šest meseci.   

“Vlada Kosova obezbedila je budžet od 150 hiljada evra za period od šest meseci, novinari koji dođu na Kosovo dobijaće 500 evra mesečno, 300 evra za smeštaj i oko 1.000 evra za putne troškove do Kosova i povratak nazad kada dođe vreme. Broj novinara koji će moći da dođu je ograničen, ali u slučaju potrebe videćemo mogućnost proširenja programa”, kazala je Kusari i dodala da izbor novinara, koji će biti smešteni na Kosovu, vrši Evropska federacija novinara i Evropski centar za slobodu štampe i medija, u saradnji sa Vladom Kosova.

U programu smeštaja ukrajinskih novinara učestvuje i Udruženje novinara Kosova.

“Asocijacije novinara Kosova će implemetirati oaj projekat. U smislu da ćemo zaposliti nove ljude koji će raditi sa nama na tome da se novinari koji dođu osećaju sigurno na Kosovu i da budu slobodni da rade novinarski posao. To je glavni cilj programa. Gospođa Makej koja je došla juče prva je novinarka od 20 novinara  koji će doći na Kosovo veoma uskoro. Asociacija novinara Kosova će im obezbediti prostor da rade odavde. Mi verujemo da je ovo dobra prilika da oni nastave da rade svoj novinarski posao slobodno i bezbedno”, rekao je predsednik Udruženja novinara Kosova Džemailj Redža.

Kako je saopšteno, svoje prostorije za četiri ukrajinska novinara ustupiće i Radio televizija Kosova. 

 

 


Komentari posetilaca