UNS na Kosovu i APNK nastavili rad na izradi Akcionog plana za razvoj udruženja
07/06/2017 10:02|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 806 |
|

Prizren, 07.06.2017. - Predstavnici Udruženja novinara Srbije na Kosovu (UNS na Kosovu) i Asocijacije profesionalnih novinara Kosova (APNK) juče su u organizaciji Misije OEBS-a na Kosovu, nastavili rad na izradi Akcionog plana za razvoj ovih udruženja i njihovih aktivnosti.

 

Drugi sastanak radne grupe održan je u Prizrenu, a osim predstavnika APNK-a i UNS-a, sastanku su prisustvovali i novinari i predstavnici medija iz ovog regiona.

Predsednici APNK-a i UNS-a na Kosovu Škeljćim Hisenaj i Budimir Ničić govorili su o sadašnjim aktivnostima i planovima rada svojih novinarskih udruženja za naredni period.

 

Kako je iz ovih udruženja saopšteno, na sastanku su ukazali na nepovoljan položaj i tretman novinara i medija, naročito lokalnih, zatvorenost pojedinih institucija i organa vlasti na Kosovu, kao i sporo procesuiranje vinovnika fizičkih napada i maltretiranja novinara prilikom obavljanja njihovog posla.

 

Na sastanku je istaknuto da jedan od zajedničkih zadataka obe novinarske organizacije jeste traganje za istinom i sudbinom kidnapovanih, nestalih i ubijenih novinara.

Ponovljen je raniji stav oba udruženja o neophodnosti formiranja Komisije koja bi se bavila rešavanjem slučajeva ubijenih i nestalih novinara na Kosovu.

 

Jedna od ideja koja je prihvaćena od strane mnogih učesnika sastanka je pokretanje inicijative da sve opštine na Kosovu izdvajaju određeni procenat svojih budžeta za projektno sufinanisranje medijskih sadržaja od javnog značaja.

 

Predstavici novinara i lokalnih medija iz prizrenskog regiona kao glavni problem istakli su loš ekonomski položaj i zatražili veću tranparentnost Kancelarije za zajednice pri kabinetu premijera Kosova kada je finansiranje medijskih i NVO projekata u pitanju.

U narednom periodu biće održani novi sastanci radne grupe u ostalim delovima Kosova kako bi se čulo više sugestija i predloga na osnovu kojih će se sačiniti akcioni plan zajedničkog delovanja u naredne dve godine, dodaje se u saopštenju.

Pre dva meseca sastanak ove radne grupe održan je u Prištini.

 


Komentari posetilaca