Vitia i Jevtić pozvali građane na saradnju u borbi protiv Kovida-19
02/04/2020 19:15|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 479 |
|

RSE, 02.04.2020. - Kosovski ministar zdravlja na dužnosti Arben Vitia i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić pozvali su građane da koriste sve dostupne usluge u borbi protiv virusa korona.

Na zajedničkom obraćanju javnosti, Jevtić se zahvalio kosovskom ministru na pruženoj pomoći u borbi protiv ovog izazova.

Vitia je kazao da su zdravstvene institucije na Kosovu otvorene za pripadnike svih zajednica u pružanju pomoći na teritoriji celog Kosova.

On je pozvao sve građane na saradnju, a u cilju zaštite javnog zdravlja na Kosovu i dodao da je vreme da se učvrsti interakcija sa svim opštinama.

Vitia je poručio građanima da sve sumnjive slučajeve prijave na broj telefona 038 200 80800 a na kojem mogu dobiti savete i podršku zdravstvenih stručnjaka u vezi COVID-19.

"Moramo zajedno raditi kako bismo mogli da izvršimo testiranje i pomogli slučajevima i osobama sa simptomima u vašoj zajednici. U ovom teškom vremenu pandemije COVID-19 sa kojim se suočava čitav svet, mi koji živimo na Kosovu trebali bismo više nego ikad biti zajedno i pomagati jedni drugima", kazao je ministar Vitia.

"Od vas smo udaljeni samo jedan telefonski poziv, zato vas molim da se zajedničkim snagama suočimo sa ovim izazovom", kazao je Vitia i pozvao na poštovanje pravila u zaštiti od korona virusa.

Na poštovanje stručnjaka iz medicinske sfere pozvao je i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić.

On je kazao da je vrlo važno da se koriste sve dostupne usluge koje postoje i zahvalio se ministru Vitiji što izlazi u susret "na svaki naš zahtev i što takođe pokazuje da u ovim trenucima moramo zajedno da se izborimo sa ovim problemom".

"Ova bolest ne poznaje granice, ova bolest ne poznaje bilo kakve različitosti i napada sve ljude podjednako. Važno je i osnovno da pored toga što preventivno delujemo, prijavimo svaki simptom koji ukazuje na to da neko od nas potencijalno može da bude zaražen Kovidom-19. Kada na vreme prijavimo simptome, imamo mogućnost da se na vreme izborimo sa bolešću", kazao je Jevtić.

"Ukoliko vam je potrebna bilo kakva pomoć to učinite na način kako je rečeno", dodao je Jevtić.

Inače, analiza uzoraka iz srpskih sredina na Kosovu vrši se na Institutu za virusologiju, vakcine i serum "Torlak" u Beogradu, a ove nedelje testiranje za pojedine slučajeve se vršilo i u Prištini u Kliničko-univerzitetskom centru.

U srpskim sredinama na Kosovu do sada je zabeleženo devet slučajeva korona virusa. Jedna osoba iz Leposavića koja je obolela od Kovida-19 preminula je u sredu. Tri slučaja testirana su u Beogradu, a dva u Prištini.

Zdravstvene institucije u srpskim sredinama rade u sklopu sistema Srbije.

Iz Ministarstva zdravlja Kosova su 30. marta za RSE izjavili kako zdravstvene institucije Kosova nemaju mogućnosti da nadgledaju stanje sa korona virusom u srpskim sredinama, zato što nadležne institucije iz tih sredina koje funkcionišu u srpskom sistemu ne obaveštavaju zvaničnu Prištinu o slučajevima pozitivnim na COVID-19.

 


Komentari posetilaca