Vučić: Babin Most čisto srpsko selo. Denić: U B. Mostu živi i oko 300 Albanaca
30/07/2018 15:05|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 790 |
|

RTV KIM, 30.07.2018. - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je napravio još jednu grešku u poznavanju strukture stanovništva u selima na Kosovu.

Naime, Vučić je komentarišuću najnoviju pljačku u crkvi i parohijskom domu u Babinom Mostu, kazao da je to čisto srpsko selo, a istovremeno kritikovao i „one koji ne znaju“ gde se selo nalazi, pa im je ukratko i objasnio.

„Kad idete putem Priština - Vučitrn, pa prođete Prilužje i Plemetinu, pa onda sa leve strane. Dakle, čisto srpsko selo uvek bilo. Ni prvi, ni poslednji put“, kazao je Vučić.

Međutim, u ovom selu, koje se nalazi pored magistralnog puta Priština – Kosovska Mitrovica, na petnaestom kilometru od glavnog grada, su još pre ratnih sukoba živeli i Srbi i Albanci. Etnička struktura je u međuvremenu malo promenjena jer je deo srpskog stanovništva napustio selo.

“Od nekadašnjih 200 srpskih kuća, ostalo je 180. Ima i starosedalaca Alabanaca. Bilo ih je u oko 50 kuća, sada je negde oko 70. I nikada nismo imali problema sa njima”, kaže za RTV Kim Katarina Ađančić iz Babinog Mosta.

Nenad Denić iz Privremenog organa opštine Obilić objasnio je za Kim približniji broj stanovnika u Babinom Mostu.

“U Babinom Mostu trenutno živi 750 Srba i oko 300 Albanaca. Nakon ratnih dešavanja etnička stuktura se menjala iz godine u godinu tako da je Srba sada manje”, kazao je Denić.

Isto nam je, neformalnom razgovoru, potvrdio i paroh crkve Pokrov Presvete Bogorodice, otac Aleksandar Našpalić.

Prethodno su iz Eparhije raško-prizrenske su u saopštenju o skrnavljenju crkve objasnili da je Babin Most etnički mešovito selo u kojem je pre rata 1999. živelo 1.100 Srba, te da ih je sada 750.

“Četvrta a ne petnaesta pljačka crkve”

Paroh Aleksandar je za RTV Kim takođe demantovao pojedine medije koji su objavili da je ovo petnaesta pljačka po redu u crkvi i parohijskom domu.

On je kazao da je ovo bila četvrta pljačka u poslednjih petnaest godina. 

Nenad Danić je takođe kazao da je u pitanju četvrta pljačka i da se nada da će pljačkaši ovoga puta biti pronađeni. On nije želeo da spekuliše da li su počinioci Albanci. “Istraga je u toku tako da ne možemo da krivimo ni jedne, ni druge”.

“Za ovih petnaest godina nijednom nije nađen počinilac ovog dela. Nadam se da će nadležne institucije da preuzmu odgovornost i pronađu odgovorne za ovo što se desilo”, kazao je Denić za RTV Kim.

U noći između petka i subote u crkvi i parohijskom domu izvršena je premetačina. Tom prilikom je ukradeno  45.000 dinara – 20.000 dinara u vlasništvu sveštenika i 25.000 dinara crkvenog novca, kao i porodični nakit sveštenikove porodice, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Predsednik Privremenog organa opštine Obilić smata da napadi i skrnavljenje verskih objekata ne doprinosi pomirenju etničkih zajednica na Kosovu.

 


Komentari posetilaca