’’Srbija i Kosovo moraju da se dogovore oko normalizacije odnosa’’
20/07/2022 11:07|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 685 |
|

RTV KIM, Beta, 20.07.2022. - Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da EU radi na postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma za normalizaciju odnosa. On je u intervju za RTK rekao da "Kosovo i Srbija treba da se dogovore da li će u procesu dijaloga doći do međusobnog priznavanja ili ne".

„Ovim EU ne želi da opisuje šta je normalizacija, a šta nije. EU ne kaže da treba da bude ovo, ili ne bi trebalo da bude ono. Poruka je jasna da Kosovo i Srbija moraju da se dogovore šta znači normalizacija. Ako se slažu da je to priznanje, ako se obe strane slažu, priznanje je priznanje, ali moraju se složiti. Ako se ne slažu, to je nešto drugo. Pitanje je da to treba da bude dogovor obe strane, Kosova i Srbije, i to je razlog zašto imamo dijalog“, rekao je visoki evropski zvaničnik.

On je naveo da je plan bio da se pre letnje pauze održi sastanak na visokom nivou, ali do toga nije došlo.

„Međutim ovo nije problem ili tragedija. Najvažnije je da su se dvojica lidera, premijer Kurti i predsednik Vučić dogovorili da se redovno sastaju. Dogovorili su se da dijalog dovedu do tog nivoa i istovremeno moramo da se pobrinemo da ovaj treći sastanak, treći zvanični sastanak u Briselu, bude pozitivan i da da konkretne rezultate“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, za njih nije važno kada će sastanak biti održan, već kvalitet sastanka.

„Nakon procene situacije, odlučujem da je bolje da sačekamo malo i da se uverimo da je sastanak uspešan“, naveo je on.

Uprkos činjenici da se lideri nisu sastali, Lajčak je rekao da su posvećeni dijalogu.

„Postoje tri ili četiri sporazuma u veoma bliskoj fazi finalizacije. I ono u šta se mi upuštamo u isto vreme sa oba lidera koji odvojeno razgovaraju o sledećim koracima ili nekoj drugoj fazi dijaloga i dogovorili smo se da će zaista glavni pregovarači nastaviti svoj posao, ali moramo da dodamo gornji sloj jer je normalizacija dnevni red za vođe. I jedni i drugi su spremni da dođu, ali kao što sam rekao želeli smo i da imamo garancije da će sastanak biti produktivan i da će doneti nešto konkretno“, rekao je Lajčak.

Međutim prema njegovim rečima u ovom trenutku nemamo osećaj da su okolnosti povoljne za to.

Lajčak kaže da sastanak dvojice lidera, Kurtija i Vučića, ne treba da se dalje odlaže, već bi trebalo da bude najkasnije početkom septembra.

 

 


Komentari posetilaca