„Zvanični Beograd nema isti odnos prema Srbima južno i severno od reke Ibar“
25/07/2022 10:35|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 561 |
|


Medija centar Čaglavica, 25.07.2022. - Odnos Beograda prema Srbima na Kosovu  je od 1999. godine najgori u poslednjih 10 godina, rekao je predsednik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić na debati na temu “Odnos Beograda prema Srbima južno i severno od Ibra”.

“Najviše boli to što ove vlade poslednih deset godina konstantno umanjuju značaj, što je najbolnije umanjuju broj Srba, počevši od samog predsednika Srbije, pa do svih ovih drugih organa gde bi od izjava da Srba nema tamo ili ovamo, do toga da u školskim odborima nikada ne možete da saznate broj učenika.  Svi znamo da je u padu i da je broj Srba znatno manji nego što je bio, pogotovu u zadnjih 20 godina”, istakao je Nenad Rašić.

Prema rečima predsednika Partije kosovskih Srba Aleksandra  Jablanovića zvanični Beograd nema isti odnos prema Srbima južno i severno od reke Ibar. 

„Srbi mora da budu svesni jedne činjenice da nemaju političke predstavnike ni u Beogradu ni  u Prištini, mi imamo neke ikebane obučene u odela i koji imaju imena I prezimena, ali oni nemaju nikakav politički autoritet“, kazao je Jablanović.

Novinar iz Kosovskog pomoravlja Jovan Simić smatra da Beograd u političkom ali i ekonoskom smislu mnogo veću podršku pruža Srbima na severu Kosova, iako prema njegovim rečima, južno od reke Ibar živi dve trećine Srba. 

“Mi Srbi južno od Ibra od 2010. plaćamo struju, dok  bi na severu to tek sada trebalo da bude. Navešću i primer iz 2008. godine, kada su Srbi morali da napuste službu u Kosovskoj policiji po  direktivi Vlade Republike Srbije, dok policajci na severu nisu napuštali, tu je razlika. Zatvorski čuvari, njih oko 50, pričam za Gnjilane, napustili su i nikada nisu vraćeni na posao, i od tada do sada primaju samo 16.000 dinara, dok na severu zatvorski čuvari nikada nisu napuštali, i dalje su u službi, to su sve razlike između severa i juga, Srba sa severa i juga”, rekao je Simić.

S druge strane kada je u pitanju odnos Beograda prema Srbima južno i seveno od reke Ibar predsednik Građanske inicijative Srpski opstanak Aleksandar Arsenijević smatra da su u pitanju vrlo male razlike. 

“Iz budžeta Republike Srbije se godišnje  izvaja zvanično 750 do 800 miliona evra za Kosovo, mi taj novac videli nismo znači da samo u prethodnih 10 godina svako od nas bi pored infrastrukturnih projekata i svega što se radi morao u svom džepu da ima 100.000 evra po broju građana“, naveo je Arsenijević.

Na debati je bilo reči i o odnosu Prištine prema Srbima na Kosovu. Nenad Rašić smatra da je on, kako je rekao, gori nego ikad. 

„Očigledno je da postoji jedan jak animozitet koji se reflektuje na svim nivoima i to dolazi, nažalost iz vrha vlade, po mom mišljenju. Lični animozitet bi bio nešto što bi mogli da preživimo, ali je uspeo da inficira i ostale delove vlade“, rekao je Rašić.

Sa njim se složio Aleksandar Arsenijević i dodao da je negativan odnos Vlade Kosova prema Srbima izraženiji na sevru Kosova.

“Poseban stepen animoziteta ima prema severu, a i vlade pre toga s obzirom da se na seveu prižao neki otpor kosovskoj nezavisnosti do 2012-2013. do postizanja Briselskog sporazuma i da to dodatno komplikuje probleme i današnji odnos Specijalnih policijskih snaga koje se nalaze na severu i koji ne postupaju profesionalno prema građanima”, dodao je Arsenijević.

Jovan Simić pak smatra da su Srbi sevrno od reke Ibar u boljem položaju kada je reč o odnosu Prištine prema Srbima.

“Velika sredstva se mnogo više odlivaju na severu nego južno od Ibra. I onaj sporazum o taksama, o carini, to važi samo za četiri opštine na severu Kosova, a mi imamo istu takvi jednu situaciju recimo u Pomoravlju, imamo prelaz na Belu Zemlju i Mučibaba“, rekao je Simić.  

Aleksandar Jablanović smatra da činjenično stanje na terenu pokazuje kakav je zaista odnos Prištine prema Srbima južno i severno od reke Ibar.

“Ovde u Lapljem Selu, Čaglavici, gde se već nalazi ono kontejnersko čudo od bolnice, vidite kakava je bolnica u jednom najznačajnijem srpskom mestu na centralnom Kosovu to vam govori o odnosu prema Srbima. Ne moramo mi sada za to da krivimo Beograd, uredu, Beograd je postavio kontejnere, imala je Priština 23 godine vremena da napravi nešto drugo. Na severu ista situacija, postoji bolnica unutar bolnice to je jedna rujina od bolnice, morate da imate onu rudarsku lampu na glavi da bi ste imali hrabrosti da uđte u svaki hodnik”, rekao je Jablanović.

Na debatu su bili pozvani predsednik i potrpedsednik Srpske liste Goran Rakić i Dalibor Jevtić i gradonačelnik Leposavića  Zoran Todić ali se nisu odazvali pozivu. Debatu na temu “Odnos Beograda prema Srbima južno i severno od Ibra” organizovao je Medija centar u Čaglavici uz podršku Evropske zadužbine za demokratiju.

 

 


Komentari posetilaca