Irinej: Srbija nema prava da se odrekne svoje duhovnosti
28/07/2013 00:00|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 973 |
|

 
Patrijarh srpski Irinej izjavio je na kraju svoje posete Sankt Peterburgu i Moskvi da Srbija ne beži od Evrope, ali da ne može da uđe "u takvu Evropu" pod uslovima koje joj nameću.
- Nemamo pravo da se odričemo svoje duhovnosti, svoje kulture, svega onoga što nas čini narodom. Zato se nadam da će se narod svesno vezati uz svoju crkvu i blagodariti Bogu što mu daje mogućnost da sačuva apostolsku veru, rekao je patrijarh u intervjuu za “Glas Rusije” izrazivši nadu da će Srbija vremenom biti još jača, kako na duhovnom tako i na političkom planu.
 
Upitan da li je moguće sačuvati pravoslavne korene u Srbiji posle ulaska u EU, patrijarh je ocenio da je "duhovno stanje Evrope sada veoma jadno".
 
-Tamo je, kao što je rekao Fridrih Niče, ''Bog umro''. Istina, postoje još neka ostrvca crkvenog života. I ne može se bez dijaspore: srpske, ruske, grčke. Zato se sećam reči koje je rekao jedan od rimokatoličkih episkopa: ''Nismo mi vama potrebni, već vi nama''. To u principu i nije toliko čudno, ocenio je patrijarh.
 
-Bilo je vremena kada su jedni bili za crkvu, a drugi protiv nje. Sve se razvija po spirali. Prvo se događa greh, a onda obnova. Tako se u istoriji više puta ponavljalo, naveo je poglavar SPC.
 
Patrijarh, koji je u Rusiji boravio u 13-todnevnoj poseti, kaže da mu je posebno bilo drago što je učestvovao u svetoj liturgiji u čast 1025 godina od krštenja Rusije.
 
-Srećan sam što sam bio ovde i video to što sam video. Nadam se da ovo nije bio moj poslednji put u Rusiju i da ćemo posetiti mesta gde, na žalost, nismo mogli da budemo ovoga puta. Ali vam mogu reći jedno: s hrišćanskog aspekta dobili smo veoma pozitivnu predstavu o Rusiji, rekao je on.
 
Prema njegovim rečima, Rusija se mnogo promenila od kada je kao episkop Niški bio na sahrani patrijarha Moskovskog i cele Rusije Pimena 1990. godine .
 
-Sada je to sasvim druga zemlja. Ona je vaskrsla, u njoj je mnogo crkava i manastira. A narod je sada sa svojom crkvom, rekao je Irinej.
 
Poglavar SPC odnose Ruske i Srpske pravoslavne crkve, opisuje kao “odnose rođene braće ili sestara”.
 
-Oni su bili predivni i u prošlosti, a to su i u savremenom dobu. Svi se sećamo kako su mnogi građani Rusije bežeći od Oktobarske revolucije došli u Srbiju gde su ih primili kao braću. Nisu to bili samo oni koji su služili crkvi, već i naučnici i filozofi. Bili su to svetovni ljudi, ali veoma bliski Crkvi, rekao je patrijarh Irinej.
 
On je ispričao i da je njegov učitelj ruskog jezika bio Mihail Borovski koji je završio Duhovnu akademiju u Rusiji. 
 
-I sada naši studenti studiraju u Rusiji, a ruski studenti kod nas u Srbiji. Na taj način, oni nam pomažu da ojačamo naše veze. Njegova svetost patrijarh Kiril dobro poznaje našu crkvu i što je za nas još važnije - situaciju na Kosovu i Metohiji, zaključio je patrijarh.
 
Izvor: Tanjug 
 

Komentari posetilaca