"Beograd ne zna šta radi"
23/09/2013 12:13|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 999 |
|

Ne razumem od koga Srbija, ukoliko ne priznaje nezavisno Kosovo, traži autonomiju za Sever po modelu Republike Srpske, kaže Momčilo Trajković, lider Srpskog pokreta otpora (SPOT). U razgovoru za "Vesti" on ocenjuje da "ako se na severu Kosova prave kompromisi i to bez rezultata, i sve to se pomeša sa gladnom Srbijom, mi smo sve izgubili".
 
 
Kako komentarišete predlog autonomije za sever po modelu Republike Srpske? Verujete li da je to moguće?
- Ako Srbija ne priznaje nezavisno Kosovo, ne razumem od koga onda traži autonomiju, odnosno model Republike Srpske. O tome može samo da se razgovara ako se polazi od pozicije nezavisnog Kosova, u kome se želi autonomija Severa. Zašto bi Beograd razgovarao o teritoriji koju kontroliše sa onima koje ne priznajemo? Ako je to tako, onda je to prvi korak ka nezavisnom Kosovu, naredni korak je priznanje ili podela. To što oni nude, to je nešto nejasno, u vazduhu. 
 
Smatrate li da je to veliki kompromis sa strane Beograda? 
- To je razgovor Beograda samog sa sobom. Prvo, Beograd treba da ubedi međunarodnu zajednicu i Albance da ne priznaje Kosovo. Dakle, ključan je status. Ako premijer Ivica Dačić kaže da on hoće da konačno reši problem Kosmeta, onda mora da rešava status. A ovo što se nudi nije rešenje. 
 
Dačić najavljuje da će prekinuti dijalog zbog problema sa carinama. Da li je to nezrela odluka? 
- Bilo je nezrelo kad je Dačić to prihvatio. To je bila nezrela politika. Upravo sam prešao Merdare i to je granica, kao i na Jarinju. Reč je o klasičnoj granici koje su srpske vlasti priznale u Briselu. Čak i da je nazovemo linijom, kod Jarinja su kosovske vlasti i Euleks, koji je deo kosovske politike. Ako se na severu prave kompromisi, i to bez rezultata, i sve to se pomeša sa gladnom Srbijom, mi smo sve izgubili. Šta možemo da dobijemo? To je katastrofalna politika koja pravi neponovljive greške, što je činio i raniji pregovarač Stefanović. Sve ovo kažem u nadi da ih podstaknem da razmisle malo šta rade. 
 
A gde su u toj priči Srbi južno od reke Ibar? 
- Nigde. Za Srbe ispod Ibra nema odgovora. Beograd ne može sa njima da kalkuliše kao sa Srbima sa severa: nema carine, jesu carine, neće carine... Sve je to nekonzistentna i nestabilna politika, nezrela za rešavanje ovako krupnog pitanja. Ta politika nema ni sluha za uključivanje Srba sa KiM u stvaranje platforme. Možda mi imamo bolji odgovor nego Beograd. Prva tačka te platforme mora da bude ujedinjavanje Srba sa KiM, svih političkih i nacionalnih snaga. Srbi i južno i severno od Ibra treba da se slože, bez obzira na političke, odnosno partijske razlike. 
 
U ranijem razgovoru za "Vesti" ponudili ste rešenje za KiM. Da li vas je neko kontaktirao? 
- Niko me nije kontaktirao, niti koga interesuje šta mislim, iako se više godina bavim ovim problemom, i imam odgovore koji bi bili interesantni za politiku Beograda, ali i možda Prištine. 
 
Zaboravili na elitu 
 
Ja sam se poslednjih godina povukao iz političkog i javnog života. Nikako ne želim vlast, već da dam svoje mišljenje i inicijativu jer je očigledno da Beograd luta. Trebalo bi sve nas da pitaju, da okupe elitu Srba sa Kosova... Ali, pošto ta elita izostaje i u Beogradu, ne čudi me što je tako kako jeste ovde na Kosovu - kaže Trajković.
 
Jug i sever zajedno 
Mora da postoji rešenje za celinu problema koji ne može da se rešava ako Srbima južno od Ibra nije interesantan Sever, ili ako ovi sa Severa misle da Srbi južno od Ibra nisu važni. Beograd mora da nađe sveobuhvatno rešenje koje će izneti ljudi koji žive na Kosmetu kroz strategiju koja podrazumeva Pokret za Kosovo i Metohiju, državni savet i državni fond koji će okupljati sve Srbe na KiM.
 
Izvor: Vesti-online 
 

Komentari posetilaca