CEAS: Ništa od normalizacije bez kažnjavanja zločinaca
23/07/2013 15:54|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 885 |
|

Centar za evroatlantske studije (CEAS) danas je, povodom 14. godišnjice ubistva srpskih žetelaca u selu Staro Gracko, ocenio da početak normalizacije odnosa Beograda i Prištine neće dati suštinske rezultate ako se pitanje odgovornih za sve zločine na Kosovu ne stavi u fokus, poručujući da je obaveza međunarodne zajednice da podstiče taj proces. 
 
- Ubistvo žetelaca jedan je od najtežih zločina nad Srbima od dolaska međunarodne misije u Pokrajinu. U te zločine, za koje do sada niko nije odgovarao, spadaju i ubistava dece u Goraždevcu, porodice Stolić u Obiliću i dizanje u vazduh autobusa Niš ekspresa kod Podujeva, konstatuje CEAS.
 
Ta nevladina organizacija podseća da je UNMIK policija u oktobru 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija, iz sela Veliki Alas kod Lipljana, zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu žetelaca, koji je posle dva meseca, usled nedostatka dokaza pušten iz pritvora.
 
- CEAS se iskreno nada da će nadležni tužilac Euleksa iz Kancelarije Specijalnog tužilastva Kosova, koji prema saopštenju Euleksa, još razmatra informacije u vezi sa slučajem koje je tužilaštvo nedavno dobilo, uskoro preduzeti mere koje mogu dovesti do kažnjavanja svih počinilaca ovog zločina, navodi se u saopštenju. 
 
CEAS poziva nadležne organe Beograda i Prištine da pomognu Euleksu u ovoj, ali i svim drugim istragama koje vodi. 
 
Izvor: Tanjug, New press
 
 

Komentari posetilaca