Dačić: Zabrinjava privatizacija na Kosovu
15/06/2013 10:41|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 905 |
|

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da Vlada Srbije nema poverenja u privatizaciju koju sprovodi Kosovska agencija za privatizaciju i smatra da je ovaj proces u suprotnosti sa međunarodnim i evropskim konvencijama o ljudskim pravima jer zanemaruje zakonite vlasnike.
 
Kako je rekao, veoma zabrinjava i privatizacija javnih i društvenih preduzeća koja se nalaze u srpskim sredinama. 
 
- Posledice prodaje navedenih preduzeća licima albanske nacionalnosti sa sumnjivim poreklom kapitala predstavljaju gubitak ekonomskih resursa ovih sredina i utiču dodatno na iseljavanje srpskog stanovništva sa KiM usled ekonomskih razloga, a takođe i usled nedostatka bezbednosti, rekao je Dačić na sednici Saveta bezbednosti UN. 
 
On je podsetio da Srbija ne samo da je decenijama ulagala u javna preduzeća na Kosovu, i ti se iznosi mere milijardama dolara, već, kao garant, već i dalje otplaćuje međunarodnim kreditorima rate kredita koji su uzeti za pomoć preduzećima na KiM.
 
U ovom procesu ugrožena su i prava radnika nevećinskih zajednica, naročito raseljenih lica, na isplatu predviđenog dela prihoda od prodaje preduzeća, istakao je Dačić.
 
Izvor: Tanjug 
 

Komentari posetilaca