Danas počinju 24. Vidovdanske svečanosti
06/06/2013 09:06|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 858 |
|

Okupljanjem učesnika likovne kolonije "Vidovdan" u Galeriji Doma kulture Gračanica, danas u Gračanici počinju 24. Vidovdanske svečanosti, najavila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.
 
Svečano otvaranje manifestacije "Vidovdan 2013" zakazano je za ponedeljak, 10. juna, u Domu kulture Gračanica.
 
Likovna kolonije trajaće do 13. juna, a organizatori očekuju da njen specijalni gost bude priznati slikar Miloš Šobajić.
 
U okviru Vidovdanskih svečanosti biće održan i Izbor za najlepšu kosovsku devojku. Polufinale je predviđeno za 22. jun na platou ispred Doma kulture, a finale za 26. jun u porti manastira Gračanica.
 
Najavljeno je i Vidovdansko pesničko bdenije, na kome će se 27. juna u porti manastira Gračanica okupiti najbolji srpski pesnici iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.
 
I ove godine, 27. juna, biće dodeljene književne nagrade "Zlatni krst Kneza Lazara", "Gračanička povelja", "Pero Despota Stefana Lazarevića" i "Kondir Kosovske devojke", a 25. juna nagrade za likovno stvaralaštvo "Zograf Longin" i "Dimitrije Popović". 
 
Prateći program obuhvatiće koncerte, pozorišne predstave, tribine. Nastupiće Sergej Ćetković (19. jun), Goran Sultanović sa svojim kabareom (20. jun), Slobodan Trkulja (21. jun).
 
Ansambl Srpske drame Narodnog pozorišta u Prištini izvešće dve predstave u Domu kulture - "Kiler Džo" (14. jun) i "Ne očajavajte nikad" (24. jun), dok će Nebojša Dugalić izvesti monodramu 18. juna. 
 
Predviđeno je i da se u okviru Vidovdanskih svečanosti predstave izdavački poduhvati Matice srpske, kuće "Prometej" i Srpske književne zadruge. 
 
Na Gazimestanu 28. juna biće održan parastos. Manifestaciju organizuju Dom kulture Gračanica, Skupština Opštine Priština i Univerzitet u Prištini - Fakultet umetnosti Kosovska Mitrovica-Zvečan, a pokrovitelji su Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Ministrastvo kulture i informisanja.
 
 

Komentari posetilaca