Đurić: Važan posao na izmeni zakonskog okvira na Kosovu
04/06/2013 19:30|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 769 |
|

Savetnik predsednika Srbije i član beogradskog pregovaračkog tima Marko Ðurić očekuje da će u nastavku razgovora Beograda i Prištine o implementaciji briselskog sporazuma teme biti konstituisanje zajednice srpskih opština, policija, pravosuđe, telekomunikacija, energetika, kao i izmene zakonskog okvira na Kosovu. 
 
Ðurić je u izjavi Tanjugu kazao da će se u Briselu ove sedmice nastaviti razgovori na nivou radnih grupa koje dogovaraju elemente za sprovođenje briselskog sporazuma i kao veoma važnu pomenuo radnu grupu "za izmenu zakonskog okvira na Kosovu i Metohiji". 
 
Kako je rekao, ta bi radna grupa trebalo da se "uhvati u koštac sa ogromnim izazovom prilagođavanja kosovskog zakonodavstva institucijama koje treba da budu integrisane u sistem", ali i da radi na prilagođavanju čitavog složenog pravnog okvira potrebama zajednice srpskih opština i njenim nadležnostima.
 
On je podvukao da Srbija, iako pritisnuta rokovima i zahtevima pojedinih članica EU da što pre uđe u implementaciju, neće u razgovorima koji se vode u okviru radnih grupa praviti kompromise na uštrb budućeg položaja zajednice srpskih opština.
 
Ðurić je precizirao da u razgovorima s beogradske strane učestvuju predstavnici resornih ministarstava i rukovodioci tima za implementaciju, tako da će u svakoj radnoj grupi osim stručnjaka iz ministarstava biti zastupljeni i "ljudi koji imaju određenu poltičku i reprezentativnu ulogu i koji su ovlašćeni da vode sam sastanak".
 
S naše strane, napomenuo je Ðurić, nije nedostajalo konsturktuvnosti ni u jednom trenutku, ali je dodao da je neophodno da Priština bude spremna da se okrene konceptu integracija nasuport koncepta razgradnje koji, kako je rekao, zagovaraju pojedini poltički krugovi u Prištini.
 
- U narednim danima imaćemo mnogo konkretnije sadržaje oko kojih treba da postignemo saglasnost sa Prištinom, zaključio je Ðurić.
 
Izvor: Tanjug 
Foto: Tanjug 
 
 

Komentari posetilaca