Dosta podela, treba opstati
24/06/2013 10:56|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 945 |
|

Lider Srpske socijaldemokratske stranke s Kosova Slaviša Petković je ubeđen da će Srbi i oni na Severu i oni južno od Ibra, izaći na lokalne izbore i to na jedinstvenoj listi.
 
Bivši ministar za povratak u kosovskoj vladi izrazio je, u intervjuu frankfurtskim “Vestima”, da će izlazak Srba biti masovan, i severno i južno od Ibra.
 
- Situacija na Severu se menja, manje je bitno ko raspisuje izbore, već ljudi žele da vide ko je vlast, ko će voditi opštine na severu i kako će izgledati Zajednica srpskih opština, objasnio je on.
 
Upitan šta očekuje od Zajednice Petković je ukazao da, zbog činjenice da će funkcionisati kao celina, Srbi očekuju drugačiji tretman i od međunarodne zajednice i od Albanaca. 
 
- Mislim da će doneti i ekonomski oporavak jer ovih 14 godina nijedan cent investicija iz međunarodne zajednice nije došao kod Srba. Albanci su napravili gradove, a Srbi ostali da žive po selima. Plate iz Beograda su glavna investicija ovde. Nadamo se da će to Zajednica promeniti. Mi svi vidimo Zajednicu srpskih opština kao nešto što nam daje nadu da možemo kvalitetnije da ostvarimo svoja prava, naglasio je on.
 
Petković očekuje boljitak i po pitanju bezbednosti jer će sada svaka opština imati svog komandira, stanicu policije, i ta direktna veza sa Beogradom koja je sada skroz otvorena nam daje šansu da mogu bolje i kvalitetnije da žive, i šansu da se deo raseljenih vrati.
 
Prema njegovim rečima suština Zajednice jeste da više ne bude disonantnih tonova - da sever misli jedno, Srbi sa juga drugo, da svaka opština radi za sebe. 
 
Petković je kazao da je u svakodnevnom u kontaktu sa svim strankama, jer, kako je dodao, ako će se praviti Zajednica, ne bi bilo dobro da se na izbore ide s više lista, već da se napravi jedinstvena.
 
- Da li će doći do širokih koalicija ili ne, još je rano reći. Pokušavam da svima objasnim da je potrebno ići sa jednom jakom srpskom listom - i na lokalu, ali i kad budu došli parlamentarni izbori. Malo je Srba na KiM i za nas je apsurdno da se delimo u više lista, poručio je Petković. 
 
Izvor: Tanjug 
 
 

Komentari posetilaca