Džejkobson: Učešće Srba na izborima u njihovom interesu
26/07/2013 14:32|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 938 |
|

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Trejsi En Džejkobson izjavila je da je učešće Srba na izborima za odbornike skupština opština i gradonačelnike u njihovom interesu i ocenila da proces primene sporazuma između Kosova i Srbije ide dosta dobro.
 
- Očekujem da oni dobiju jasne poruke iz Srbije, Kosova i međunarodne zajednice. Oni treba da učestvuju (na izborima) i nadam se da shvataju da je učešće u njihovom interesu. Oni treba sami da izaberu ljude koje žele da vode njihove opštine i sami treba da izaberu najbolje koji će rukovoditi opštinama, ali i da sarađuju sa međunarodnom zajednicom kako bi privukli tako potrebne investicije na severu, rekla je Džejkobsonova u interviju za dnevnik Tribuna.
 
Ona je ocenila da su opštinski izbori koji se održavaju 3. novembra istorijska mogućnost jer na njima treba da učestvuju građani na celoj teritoriji Kosova.
 
- To je nešto izuzetno pozitivno. Izuzento je značajno da izbori budu slobodni i pravični. Međunarodna zajednica će ih izbliza nadgledati. Značajno je da se stvore uslovi za masovno učešće, kazala je američka ambasadorka.
 
Prema njoj, masovno učešće, kao i slobodni i pravični izbori, omogućiće da opštine koje kroz proces decentralizacije imaju široka ovlašćneja, budu priznate od Albanaca, Srba i međunarodne zajednice i biti osnova za dobre parlamentarne izbore.
 
Upitana misli li da će se sporazum iz Brisela realizovati do kraja godine, Džejkobsonova je rekla da realizacija zahteva vremena.
 
- Impresionirana sam onim što je do sada urađeno kao i ozbiljnošću kojom radne grupe i premijeri preuzimaju svoje odgovornosti. Svakog dana ima napretka, rekla je Džejkobsonova.
 
Izvor: Tanjug 
 

Komentari posetilaca