Fišer: Da počnu pregovori EU sa Srbijom i Kosovom
19/06/2013 22:34|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 847 |
|

Predsednik Austrije Hajnc Fišer založio se za otpočinjanje pristupnih pregovora EU sa Srbijom, kao i za početak pregovora o Sporazumu za stabilizaciju i pridruživanje (SSP) sa Kosovom i naglasio da briselski sporazum mora biti primenjen.
 
On je na konferenciji za novinare povodom posete kosovske predsednice Atifete Jahjaga, istakao da kao predsednik Austrije može reći da se zvaničan Beč zalaže da se što pre zaključe pregovori o SSP-u sa Kosovom, na osnovama odgovarajućih priprema. Takođe je naglasio da treba započeti pregovore EU sa Srbijom o članstvu te zemlje u Uniji.
 
Fišer je istakao da je generalni stav austrijske spoljne politike da sve države zapadnog Balkana, nakon odgovarajućih pregovora, treba da pronađu put ka članstvu u EU, jer su deo Evrope.
 
On je ocenio da je poseta Jahjage Beču usledila u veoma interesantnom trenutku, posle potpisivanja briselskog sporazuma, koji sada treba biti primenjen, odnosno fer i pravedno sproveden i "ispunjen životom".
 
Fišer je konstatovao da postoji napredak, ukazujući da su se prošle nedelje na Samitu u Bratislavi za jednim stolom našli predsednici Kosova i Srbije, što je do skoro bilo nezamislivo.
 
- Kosovo i Srbija treba da budu dobri susedi, a Austrija će tome doprineti, poručio je on, ponovivši da briselski sporazum mora biti primenjen i ispoštovano sve što je dogovoreno.
 
On očekuje da će tako i biti, jer su to dva premijera obećala.
 
Na pitanje šta će biti ako dođe do kršenja sporazuma, Fišer je odgvorio da će to biti analizirano i potom razmotreno da li može biti ispravljeno i kojim merama.
 
Kosovska predsednica prenela je, na konferenciji za štampu, da je sa Fišerom razgovarala o odnosima Kosova sa međunarodnom zajednicom, ali posebno sa Srbijom.
 
Ona je ukazala da je e važno da Kosovo bude zastupljeno u regionalnim i međuanrodnim organizacijama kako bi moglo dati doprinos tim institucijama.
 
Ona je naglasila da ne postoji alternativa EU kako za Kosovo tako i za ceo zapadni Balkan, te je važno da sve države tog regiona postanu članice Unije.
 
Pored sastanka sa Fišerom ona će se susresti i s predsednicom austrijskog parlamenta Barbarom Pramer.
 
Austrija je bila među prvim zemljama koje su priznale jednostrano proglašenu nezavinost Kosova 17. februara 2008.
 
Izvor: Tanjug 
 
 

Komentari posetilaca