Galuči: Razjasniti sve okolnosti oko izbora na Kosovu
05/09/2013 19:43|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 958 |
|

Da bi novembarski izbori na Kosovu bili uspešni neophodno je što pre razjasniti sve okolnosti u vezi sa njima jer bi odluka Srba sa severa Kosova o učešću mogla da bude i egzistencijalna, smatra bivši američki diplomata Džerard Galuci.
 
U autorskom tekstu za portal Transkonflikt pod naslovom "Kosovo - naziru se novembarski izbori", on navodi da je, možda za sada, Beograd ubedio Srbe sa severa Kosova da se primire dok se ne razjasne različiti "sporazumi" koji su do sada postignuti kao i oni o kojima još treba razgovarati.
 
- Možda se oni nadaju da će na kraju Priština odbiti da prihvati statusno neutralnu implementaciju sporazuma... onda bi Beograd mogli da ostave na miru i sever bi i dalje ostao deo Srbije, naveo je Galuči.
 
On je dodao da pak sumnja da će to biti najverovatniji rezultat i istakao da će odluka Srba sa severa Kosova da li da učestvuju na novembraskim izborima ili ne - biti možda i egzistencijalna. 
 
Sa Prištinom stvari stoje drugačije, smatra bivši američki diplomata i navodi da su tamo postojale tajne liste imena Srba sa severa Kosova koje treba uhapsiti, što Euleks negira, a o čemu su kosovski zvaničnici prestali da govore.
 
Štampa na Kosovu izveštava o nezadovoljstvu sa novim komandirom srpske policije na severu Kosova jer ne prima naredbe od Prištine, zakon o amnestiji je na čekanju, a Priština je optužila Srbiju da još nije ukinula "paralelne" institucije. 
 
Kosovski zvaničnici su, takođe, izjavili da odbijaju da pregovaraju o rezervoaru Gazivoda i o kombinatu Trepča na severu, navodi Galuči i dodaje da ništa nije rečeno ni o granici u severnoj Mitrovici - da li je ona na Ibru ili gde?
 
- Možda su najinteresantnije spekulacije o tome kako bi eventualno učešće Srba na Kosovu u izborima "začinilo" albansku političku scenu, navodi bivši američki diplomata.
 
Dnevnik "Koha ditore" navodi da ukoliko Srbi sa Kosova odluče da učestvuju na izborima i na njih izađu sa jedinstvenom političkom listom, mogu da osvoje većinu glasova.
 
U teoriji, potencijalnih 300.000 srpskih glasača moglo bi da oformi "struju" veću nego što predstavlja sadašnja vladajuća partija premijera Tačija navodi Galuči i dodaje da prištinski list ocenjuje da bi to moglo da dovede do "rezultata koji ne bi oslikavao demografsku situaciju na terenu".
 
Bivši američki diplomata smatra da se iz svega toga mogu izvesti različiti zaključci, među kojima i da se Srbi sa severa Kosova i kosovski Albanci spremaju za novu fazu u međusobnim odnosima ili da obe strane čekaju da ona druga učini veliku grešku.
 
Sve u svemu, da bi razvoj sitaucije na Kosovu bio miran potrebno je da se dogode dve stvari - sporazumi i njihova implementacija moraju biti statusno neutralni, a Srbi sa Kosova moraju da donesu odluku da će njihova budućnost imati najbolje garancije upravo takvim pristupom, istakao je Galuči.
 
Izvor: Tanjug, New press 

Komentari posetilaca