Halbauer: Nećemo nasilno uklanjati barikadu na Ibru
28/07/2013 00:01|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1001 |
|

Komandant Kfora general-major Volker Halbauer ponovio je da je Kfor statusno neutralna i nepristrasna misija koja nije "ni na strani Beograda ni na strani Prištine" i istakao da neće narediti nasilno uklanjanje barikade na Ibru.
 
-Moj prethodnik na mestu komandatnat Kfora imao je teških trenutaka, on je išao na nasilno uklanjanje srpskih barikada. Ja mislim da je ta barikada na mostu na Ibru zapravo politički simbol, ona prestavlja strah i želje tog naroda tamo. Ja to razumem i zato neću narediti nasilno uklanjanje te barikade, rekao je on.
Politički proces traje i nema nikakvog razloga da se ta barikada nasilno uklanja, dodao je general.
 
Halbauer je isključio bilo kakvo vojno rešenje za sever Kosova i ocenio da dijalog između Beograda i Prištine pokazuje da je političko rešenje moguće. 
 
- U dijalogu se otišlo mnogo napred i to je dobro, to daje nadu za konacan uspeh mirovnog procesa na Kosovu, rekao je general u intervjuu za "Politiku". Prema njegovim rečima, Kfor ostaje statusno neutralna misija " i tu se ništa nije promenilo".
 
Na pitanje da li bi, u svetlu vojnog ugovora između Kosova i Albanije, vojska Albanije mogla da uđe na Kosovo i da eventualno dođe do severa, Halbauer je rekao da "kada je vojska u pitanju, samo on odlučuje ko može da uđe na Kosovo."
 
-Taj sporazum između Kosova i Albanije je SOFA sporazum, više u domenu razmene informacija i po mom mišljenju to nema uticaja na bilo šta, rekao je komandant Kfora i naglasio da su na Kosovu i dalje na snazi Rezolucija UN 1244 i Kumanovski sporazum. 
 
Na pitanje da li su kosovske bezbednosne snage po njemu kosovska armija, general je rekao da od njega "nećete čuti tu reč, " i precizirao da je "njihov zadatak pomoć narodu u slučaju prirodnih katastrofa, civilna zaštita i slično". 
 
Halbauer kaže da ima stalne kontakte sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalnom Dikovićem i da su obojica mišljenja da su Vojska Srbije i Kfor pronašli model dobre saradnje. 
 
-Imamo zajedničke patrole duž administrativne linije, radimo bez ikakvih posebnih priprema, rekao je on.
 
Izvor: Tanjug 
 

Komentari posetilaca