I Nikolić i Jahjaga na Samitu u Bratislavi
05/06/2013 09:15|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 903 |
|

 
Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić i kosovska predsednica Atifete Jahjaga, po prvi put će se zvanično sresti na samitu šefova država i vlada centralne i istočne Evrope, koji se održava naredne nededlje u Bratislavi. Učesnici će biti predstavljeni u takozvanoj gimnih formuli - bez zastava i tablica sa imenima država. 
 
Kabinet predsednika Srbije saopštio je da je Nikolić prihvatio poziv za samit od ministra spoljnih poslova Slovačke Miroslava Lajčaka, koji se juče sastao sa predsednikom Srbije. 
Nikolić je napomenuo da, „iako će na samitu biti prisutni i predstavnici privremenih institucija iz Prištine, neće biti istaknuta zastava takozvane Republike Kosovo, niti natpis "Kosovo", već će samo biti istaknuta imena i prezimena prisutnih“, navodi se u saopštenju.
 
Na samitu 12. i 13. juna će, kako je najavljeno, učestvovati više od 20 šefova država i predsednik Saveta Evropske unije Herman Van Rompej.
 
Gimnih formula upotrebljena je nedavno i na Samitu ministara spoljnih poslova država članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSJIE) održanom u Ohridu.
 
Ministarski sastanak je održan i pored toga što je regionalni samit predsednika i premijera država članica PSJIE, koji je planiran u Ohridu 1. i 2. juna, propao jer učesnici nisu postigli konsenzus da se poziv za samit uputi i Kosovu. 
 
Skopska televizija Sitel prenela je takvu informaciju uz napomenu da blokade za Kosovo na ministarskom nivou nije bilo, a da će predsednički samit u Ohridu biti upamćen po tome što je predsednik Makedonije zbog Kosova otkazao skup.
 
Foto: Beta

Komentari posetilaca