Kancelarija EU: Za veći pristup žena u pravdi
22/05/2013 18:48|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 988 |
|

 

Pristup pravdi je jedan od najvećih izazova za ljudska prava žena. Nerešeni predmeti u pravosudnom sistemu, naročito u vezi sa nasiljem u porodici, sprečavaju žene da prijavljuju slučajeve. Bez blagovremenog suđenja, žene su u velikoj opasnosti da se suoče sa odmazdom, saopštila je kancelarija EU na Kosovu. U saopštenju dostavljenom medijima oni podsećaju da su šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar i šef Euleksa Bernd Borhart učestvovali u debati na okruglom stolu sa predstavnicama organizacija za ženska prava i kosovskih institucija na temu pristupa žena pravdi.    
- Debata nikada ne može da reši situaciju, ali može da otvori put do rešenje, rekao je Žbogar, istakavši da taj okrugli sto vidi kao „prvi u nizu sastanaka koji imaju za cilj konsultacije i razmenu informacije na kojima će biti dogovorene konkretni koraci za poboljšanje ženskih prava“.  
Borhard je podvukao da nstitucije zadužene za primenu zakona moraju zaštititi žene. 
- Naročito je u post-konfliktnom društvu potrebno da se uspostavi pravna odgovornost za krivična dela počinjena nad ženama, kao i mehanizmi za zaštitu bezbednosti i dostojanstva žena žrtava i svedoka u sudskim postupcima“, dodavši da zato Euleks konsultuje ženske grupe o njihovim iskustvima u vezi sa zločinima i nasiljem i „pruža praktičnu pomoć kosovskim organima u nizu oblasti“. 
Ljuljeta Vunići, izvršna direktorica Centra za rodne studije na Kosovu, u svom obraćanju je analizirala zakonodavstvo koje se tiče ravnopravnosti polova i politika usvojenih u proteklih nekoliko godina. 
- Možemo zaključiti da broj zakona i politika na žalost ne odgovara njihovoj primeni u praksi, kazala je.
Pristup žena pravdi ima mnogo aspekata, počevši od zaštite žrtava trgovine ljudima do rešavanja porodičnog nasilja ili teških pitanja kao što je odšteta žrtvama seksualnog nasilja tokom rata. Kancelarija EU na Kosovu je aktivna u rešavanju mnogih od tih pitanja sa željom da osigura da se pitanja polne ravnopravnosti striktno poštuju.Ovaj element će takođe biti od vitalnog značenja kada Evropska komisija otvori pregovore sa Kosovom o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, saopšteno je još iz Kancelarije EU na Kosovu.  
 
 

Komentari posetilaca