Lukovac: Zemlje regiona spremne da rešavaju probleme zajedno
28/07/2013 00:07|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1004 |
|

Kopredsednik Igmanske inicijative i bivši ministar spoljnih poslova Crne Gore Branko Lukovac ocenio je da zemlje Zapadnog Balkana, koje pretenduju da postanu članice EU, imaju "itekako ozbiljne probleme", ali i da su spremne da udruže napore u njihovom rešavanju.
 
Lukovac je izjavio da su zemlje u regionu spremne da udruže napore i same doprinesu rešavanju svih međusobnih problema, uz pomoć i podršku članica EU kojoj i sami teže.
 
Spremnost na takvu saradnju jasno je pokazao i neformalni susret šefova država regiona, na Brdu kod Kranja u Sloveniji, rekao je Lukovac novosadskom Dnevniku ocenjujući da je skup, na kojem je učestvovao i francuski predsednik Fransoa Oland, imao veliki politički značaj.
 
Napominjući da EU, koja je suočena sa problemima ne samo ekonomske prirode nego i kada je reč o politici proširenja, “naprosto ne želi da uvozi nove probleme”, Lukovac je istakao da u zemljama regiona, koje pretenduju da postanu članice EU, postoje itekako ozbiljni problemi.
 
On je u tom pogledu naveo da “BiH još nije stabilizovana u meri da se može govoriti o funkcionalnoj državi kojoj ne prete opasnosti od unutrašnjih sukoba a "proces normalizacije odnosa Srbije i Kosova je još uvek u početnoj fazi i tek mu predstoje izazovi”.
 
Lukovac je dodao da su u Makedoniji napetosti ponovo sve izraženije i da je nepoznanica u kom će pravcu ići njihovo smirivanje, kao i to da u Crnoj gori jačaju političke tenzije.
 
Izvor: Tanjug 
 
 

Komentari posetilaca