Narodno pozorište iz Prištine: Uspeh "krunisan" smenom
24/07/2013 09:05|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1893 |
|

Narodno pozorište iz Prištine koje funkcioniše u sistemu Republike Srbije do daljnjeg je obustavilo sve aktivnosti zbog smene direktora Nenada Todorovića. Zaposleni u ovom pozoristu čije je privremeno sedište u severnom delu Mitrovice kao i sam Todorović o smeni su saznali  iz "Službenog glasnika". Odluka o smeni, u najmanju ruku je neočekivana,  jer je upravo to pozoršte od Vlade Srbije dobilo najbolje ocene u radu od svih srpskih institucija kulture na Kosovu. 
 
Nenad Todorović direktor prištinskog narodnog pozorišta smenjen je na predlog ministarstva kulture Republike Srbije. Zaposleni u ovom pozorištu koje na Kosovu funkcioniše po srpskom  sistemu oglasili su se saopštenjem u kojem navode da  se "danas tako kažnjava uspeh i nagrađuje odanost i originalnost". Sada već bivši direktor Nenad Todorović nije želeo da komentariše svoju smenu rekavši da je proteklih godina sve rekao I pokazao. On je nedavno u emisiji “Slobodno srpski” opisao u kakvom je stanju zatekao pozorište 2004 godine kad je stupio na tu dužnost
 
„Primopredaju sam izvršio u jednom niškom kafiću. Pozorište mi je bukvalno u ruke dato, sa jednom kutijom za cipele u kojoj su bile radne knjižice, odnosno kopije radnih knjižica. I od tih 46 radnih knjižica u kutiji za cipele, od toga do danas ja smatram da smo napravili jedan brzometarni proces oživljavanja institucije“, rekao je Todorović.
 
U izveštaju Kancelarije za Kosovo i Metohiju, sačinjenom povodom sto dana rada piše da ovo pozorište ima najbolje rezultate u radu u odnosu na ostale srpske  institucije kulture, koje uopste i ne funkcionišu na Kosovu već im je sedište u Beogradu, kao što su na primer Muzej i Pokrajinska biblioteka. Povodom smene Nenada Todorovića pesnik Dragan Ničić Cinoberski kaže da se svakim danom sve više stiče utisak da su Srbi na Kosovu kako je kazao osuđeni da izumru, a ucenjeni da ćute.
 
“Ako je smenjen zbog nekih objektivnih razloga ili zbog nedostataka u radu, Nenad Todorović kao  mi zaslužili smo da čujemo razloge te smene. Ako je smena usledila zbog toga što je Nenad Todorović bio jedan od retkih, koji nije pristao na ovaj postulat ucene ćutanja, onda je to najava jednog većeg zla da se nama sloboda govora i mišljenja zabranjuje”, kaže Cinoberski.
I u Alternativnom kulturnom centru u Gracaniči smatraju da je smena Nenada Todorovića kažnjavanje uspeha, jer to pozorište do njegovog dolaska nije ni funkcionisalo i ocenjuju da ovaj potez vodi ka gašenju te institucije. 
 
“Nisam verovala u to da ljudi, koji nešto rade budu kažnjeni zbog svog uspešnog i kvalitetnog rada. Koliko je meni poznato prištinsko pozorište je jedina institucija na Kosovu finansirana od strane Ministarstva kulture države Srbije koja je radila  nešto i koja postigla nekakve rezultate”, rekla je za Glas Amerike Milena Vukajlović iz Alternativnog kulturnog centra.
Prištinsko Narodno pozorište sa privremenim sedištem u severnom delu Kosovske Mitrovice izvelo je poslednjih godinu dana oko 60 predstava širom Kosova. Ovo pozorište stvorilo je posebnu vezu sa publikom kada su njegovi članovi sa predstavom "Ne očajavate nikad" 2010. obišli skoro svaki deo Kosova. Komad Branislava Nušića izveden je i u centru Prištine u dvadesetak kvadarata, dok je u publici bilo pet Srpkinja. A, ista predstavu odigrana je u selu Donja Plešina kod Uroševca za jednog gledaoca – baku Smilju Bajčetić, u njenom dvorištu. Za novog direktora ovog pozorišta imenovan je Miodrag Rakočević. 
 
Izvor: Glas Amerike 
Foto: Facebook
 

Komentari posetilaca