Nedelja intenzivnih pregovora u Briselu
16/06/2013 10:42|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 781 |
|

Serija intenzivnih pregovora radnih grupa Beograda i Prištine obeležiće sledeću sedmicu u Briselu, a u četvrtak, 20. juna sledi novi susret predsednika vlade Srbije Ivice Dačića sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.
 
U ponedeljak se očekuje ključna faza dijaloga na ministarskom nivou o električnoj energiji i telekomunikacijama, radi čega će u Brisel doputovati potpredsednik vlade i ministar telekomunikacija Rasim Ljajić i ministarka za energetiku Zorana Mihajlović. 
 
Ljajić je nakon prethodne runde dijaloga o ovim temama obavestio novinare da nije došlo do približavanja stavova dve delegacije o međunarodnom pozivnom broju za Kosovo i licenci za rad provajdera mobilne telefonije u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom. 
 
Prema ranije dogovorenom planu implementacije briselskog sporazuma, dogovor o struji i telefoniji morao bi da bude postignut polovinom juna, tako da ponedeljak predstavlja poslednju šansu da ovaj rok ne bude probijen. 
 
Naporedo sa tim vodiće se i ekspertski dijalog o pravosuđu, gde je glavno pitanje zakon o amnestiji koji Priština treba da donese, a koji treba da obuhvati pripadnike srpskih pravosudnih i bezbednosnih struktura koji će prema briselskom sporazumu biti integrisani u kosovski sistem u okviru buduće Zajednice srpskih opština. 
 
Bez zakona o amnestiji postoji opasnost da srpski policajci, sudije i tužioci budu krivično gonjeni zbog dužnosti koje su ranije obavljali ukoliko su se kosile sa kosovskim zakonima. 
 
O ovoj temi intenzivno se razgovaralo proteklih dana, a šef srpskog pregovaračkog tima i savetnik predsednika Srbije Marko Ðurić izjavio je nakon maratonske višednevne runde koja je okončana u petak da dogovor o amnestiji nije postignut. 
 
Ukoliko do četvrtka, 20. juna bude još nerešenih pitanja, njima će morati da se pozabave Dačić i Tači na radnoj večeri kod visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton. 
 
Nedelju dana posle tog susreta, 27. i 28. juna, šefovi država i vlada članica EU će se okupiti u Briselu kako bi doneli odluku o datumu početka pregovora o pridruživanju Srbije EU. 
 
Oni će pre toga saslušati izveštaj o napretku u sprovođenju briselskog sporazuma koji će podneti Ešton i evropski komesar za proširenje Štefan File. 
 
Prema zaključima Saveta EU iz decembra prošle godine, “vidljiv i održiv” napredak u odnosima Beograda i Prištine predstavlja osnovni uslov da Srbija dobije datum. 
 
Izvor: Tanjug 
 
 

Komentari posetilaca