Nemačkom Kforu produžen mandat
29/05/2013 19:32|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 749 |
|

Nemačka vlada odlučila je da za još godinu dana produži mandat nemačkom kontigentu u međunarodnim mirovnim snagama Kfor na Kosovu, objavljeno je danas na sajtu vlade u Berlinu. 
 
Odluku vlade treba da potvrdi nemački parlament, Bundestag. U saopštenju nemačke vlade ocenjuje se da je situacija na Kosovu u osnovi mirna i stabilna, ali da je potencijal za eskalaciju i dalje visok, "što posebno važi za sever Kosova kojim dominiraju Srbi".
 
Navodi se da je to posebno bilo vidljivo 2011. i 2012. godine na "graničnim prelazima" gde je došlo do "nasilnih izgreda", kada je Kfor morao "brzo da interveniše kako bi sprečio eskalaciju situacije".
 
- Od tada se situacija stabilizovala. Upotrebljene rezervne snage mogle su da budu povučene do januara 2013. U dijalogu Srbije i Kosova je 19. aprila postignut sporazum. Delovi kosovsko-srpskog stanovništva na severu ga, međutim, odbijaju. Stoga stanje i dalje ostaje napeto, navodi se u saopštenju.
 
Međunarodno vojno prisustvo Kfora, kako se navodi, ostaje neophodno za očuvanje bezbednog i stabilnog okruženja, i to sve dok bezbednosni organi Kosova ne budu u stanju da u istoj meri garantuju bezbednost svim etničkim zajednicama.
 
Podseća se da u Kforu, koji sada broji oko 5.500 vojnika, učestvuje 30 zemalja, a da je najveći upravo nemački kontingent sa 830 vojnika. Gornja granica popunjenosti nemačkog kontingenta koju je postavila vlada je 1.850 vojnika.
 
Nemačka već četvrtu godinu zaredom postavlja i komandanta Kfora, a trenutni zapovednik je general-major Folker Halbauer. Sa prosečno 140 policijskih stručnjaka kao i civilnim stručnjacima Nemačka učestvuje i u evropskoj misiji Euleks, čiji mandat traje do 14. juna 2014, a očijem produžetku Evropska unija tek treba da donese odluku, zaključuje se u saopštenju. 
 
Izvor: Beta 
Foto: New Press
 
 

Komentari posetilaca