OeSD učestvovala u podmićivanju na Kosovu ?
24/06/2013 10:54|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 837 |
|

 
Austrijska državna štamparija (OeSD) negira tvrdnje nekadašnje posrednice u poslovanju na Kosovu da je aktivno učestvovala u podmićivanju u vezi posla štampanja kosovskih pasoša.
 
Glavna optužena u aferi oko kosovskih pasoša i OeSD Natali V., prema protokolu saslušanja, koje je objavio “Koha Ditore“, tvrdila je da OeSD nije samo znao o praksi plaćanja mita, već da je istu podsticao.
 
OeSD je 2011.pobedila na tenderu za izradu 200.000 kosovskih pasoša i isporuku mašina za štampanje u vrednosti od 14,13 miliona evra.
 
Od jeseni te godine Austrijanci su počeli da isporučuju pasoše i opremu, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova uplatilo je pare. Prema OeSD uplaćeno je za 1,4 miliona evra manje, te se obratila Euleksu za pomoć.
 
Poslovanje na Kosovu u međuvremenu je stornirano zbog spora. Natali V. tvrdi da je šef prodajne službe OeSD stajao iza plaćanja mita. Ona je kazala da joj je on naložio da stotine hiljade evra, od novca koji je uplatilo kosovsko ministarstvo, uplati na račune više firmi.
 
Tako je, navodno, dobila nalog da uplati 200.000 evra na račun firme „Pirro SHPK“, 100.000 evra na „NGA konsalting Bashkepunim“, 100.000 evra na račun jedne firme koja se bavi keramikom i 20.000 evra za firmu „Konstrakšion Beton“.
 
Ona je navela, tokom saslušanja od strane Euleks, da je potom službenik OeSD prijavio da je 1,4 miliona evra ukradeno, nakon što su eksterni revizori počeli da proveravaju bilans štamparije, a on nije mogao da se pravda.
 
Natali V.dalje tvrdi da je isplatila 475.000 evra u međuvremenu otpuštenom službeniku kosovskog ministarstva Besniku B. i da su se oko te svote dogovorili OeSD i lice kojem je dala novac.
 
Prema njenim rečima predstavnik OeSD čak je jednom prisustvovao isplati Besniku B..
 
OeSD odbacuje ove tvrdnje, ukazujući da nemaju nikakve osnove. Diter Ridlinger-Baumgartner iz OeSD, bečkom dnevniku „Standard“ je rekao da „OeSD i njeni službenici su saslušani kao svedoci, i niti jednog trenutka nisu bili vođeni kao optuženi. OeSD s tim u vezi je pozvana pred međunarodnu arbitražu u Parizu kao podnosilac tužbe“. 
 
U međuvremenu je pronađeno sedam osoba koje Euleks smatra optuženima u ovoj aferi, u kojoj se istraga nastavlja. 
 
Izvor: Tanjug 
 

Komentari posetilaca