Skupština Kosova traži da se ne produži mandat Euleksa
25/07/2013 23:24|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 860 |
|

 
Skupština Kosova usvojila je danas rezoluciju u kojoj traži da se mandat Euleksa ne produži posle juna 2014. godine, nezadovoljna načinom na koji ta misija EU vodi istrage i slučajeve suđenja za ratne zločine.
 
U rezoluciji o ulozi Euleksa na Kosovu, od domaćih vlasti zahteva se da od septembra počnu da pripremaju plan prenošenja ovlašćenja sa misije EU na kosovske vlasti, predviđeno za jun 2014. kada Euleksu zvanično prestaje mandat. 
 
Iako je EU ostavila otvorenom mogućnost da se Euleksu posle juna sledeće godine produži mandat, kosovska skupština je rezolucijom zatražila da se mandat ne produžava a kao razlog navela nezadovoljstvo ulogom Euleksa u istragama i suđenjima slučajeva ratnih zločina. 
 
Zamenik kosovskog premijera i ministar pravde Hajredin Kuči je tokom skupštinske rasprave rekao da je Euleks na Kosovu rezultat sporazuma Kosova i Evropske unije i da će na takav način ta misija i otići. 
 
Predlagač rasprave, poslanik DPK Kurtan Kajtazi je rekao da za "zločine koje su srpske snage izvršile na Kosovu", uključujući i "divlje raseljavanje oko million stanovnika Kosova iz svojih naselja u druge države", niko nije odgovarao a ocenio je paradoksalnim da se za ratne zločine sudi rukovodiocima bivše "Oslobodilačke vojske Kosova". 
 
Šef Poslaničke grupe Alijnse za budućnost Kosova Ardian Ðini je ocenio apsurdnim ocene nekih poslanika da Euleks nije uspeo u borbi proptiv organizovanog kriminala i korupcije. 
 
Prema njemu, protiv takvih kriminalnih dela treba da se bore institucije Kosova. U raspravi nisu učestvovali poslanici DSK, koji su napustili skupštinsku salu i kao razlog za to naveli da su incijatori rasprave promenili prvobitni tekst preporuka bez saglasnosti onih koji su zahtev potpisali. 
 
Misija Euleksa je došla na Kosovo pozivom vlasti u Prištini, koje su se saglasile da misija ima izvršna ovlašćenja i nakon faze okončanja nadgledane nezavisnosti Kosova. 
 
Evropska unija je odlučila da Euleks ima mandat na Kosovu do juna 2014 godine sa mogućnošću nastavka misije. 
 
Izvor: Tanjug 
 

Komentari posetilaca