Skupština Kosova traži odgovor o patrolama Žandarmerije
17/07/2013 12:14|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 968 |
|

Odbor Skupštine Kosova za bezbednost zatražiće od Kfora i kosovske policije informaciju o tome da li je srpska žandarmerija ušla na Kosovo, na teritoriji opštine Kamenica, piše Koha ditore. 
 
Na sednici odbora, ministar unutrašnjih posolova Kosova Bajram Redžepi je rekao da je od Euleksa i Kfora zatražio informacije i da se istovremeno o tome vodi istraga kosovske policije. 
 
Članovi skupštinskog odbora tvrde da, prema katastarskim knjigama koje imaju stanovnici Karačeva, teritorija na kojoj patroliraju pripadnici Žandarmerije pripala je Kosovu, dok su zatražili da se vidi kakva je situacija sa knjigama koje su bile osnov za Kumanovski sporazum između NATO-a i Srbije, pošto "postoje indicije da je tim sporazumom taj deo Kosova predstavljen kao teritorija Srbije". 
 
Prištinski mediji preneli su pre dva dana tvrdnje predsednika kosovske opštine Kamenica Šaipa Surdulija da srpska žandarmerija "ulazi na teritoriju Kosova" i, kako kaže, "nastavlja da provocira" i "predstavlja nesigurnost za građane" te opštine.
 
Mediji su objavili i slike na kojima se navodno vidi kako su pripadnici Žandarmerije ušli na teritoriju Kosova kod sela Karačevo u opštini Kamenica. 
 
U izjavi za Koha ditore, Surduli je rekao da je uznemiren izostankom reakcije Kfora i centralnih vlasti. Kako navodi taj list, dok su u vladi u Prištini rekli da će o ovom pitanju razgovarati u Briselu, Kfor navodi da u tom delu opštine Kamenica zajedno patroliraju sa pripadnicima snaga Srbije.
 
 
Izvor: Tanjug 
 

Komentari posetilaca