Srbi na severu podeljeni oko Skupštine AP
04/06/2013 19:35|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 757 |
|

Dok predstavnici vlasti u Beogradu ali i pojedini predstavnici Srba na Kosovu smatraju da bi formiranje skupštine AP Kosovo i Metohija bilo nepotrebno, osnivači ipak ne odustaju pravdajući takvu odluku potrebom da zaštite interese Srba. 
 
Šef Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin podseća da je za svaku takvu odluku potrebna saglasnost parlamenta Srbije, a predsednik Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliver Ivanović kaže da bi formiranje skupštine AP bila greška. Ipak, bivši predsednik opštine Štrpce Zvonko Mihajlović najavljuje osnivanje za četvrtak. 
 
U izjavi Tanjugu Vulin je naveo da je osnivanje skupštine AP u ovom trenutku nepotrebno, te naglasio da u svakom slučaju svaki takav akt mora da potvrdi republički parlament. 
 
Ivanović podseća da prethodna pokrajinska skupštinu ne postoji od kad ju je 1989. rasformirala Skupština Srbije.
 
- Da bi se ta skupština ponovo konstituisala morali bi da budu održani nekakvi izbori na kojima se biraju poslanici pokrajinske skupštine a ne imenuju, što inicijatori ove najavljene skupštine u osnivanju i pokušavaju da urade, objanio je on. 
 
Vulin još kaže da bi umesto formiranja skupštine korisnije bilo da se kao i do sada nastavi dobra komunikacija i da se poboljša komunikacija sa Vladom Srbije, a da u svemu tome, kako je kazao, "ma koliko bilo teško treba da budemo zajedno". 
Ivanović  smatra da formiranje skupštine bez podrške Vlade Srbije i najodgovornijih ljudi u Srbiji jednostavno nije moguće i pita - čemu uopšte ta skupština ako je izvesno da ćemo imati zajednicu srpskih opština? 
 
- Očigledno da su neki partijski interesi dominantni u procesu odlučivanja i da će se ta stvar gurati kao želja da se sačuva nekakva vrlo privilegovana pozicija pojedinaca koji su zaintersovani za formiranje skupštine, navodi Ivanović.
 
On upozorava i da bi Vlada Srbije morala imati jasan stav u vezi s tim pitanjem, jer, kako kaže, u suprotnom posledice mogu biti zbunjenost i konfuzija među srpskim narodom, što "može da bude vrlo opasno". 
 
Istovremeno Mihajlović kaže da se od osnivanja skupštine ne odustaje, najavljujući da će u tome učestvovati odbornici iz svih opština u srpskm sistemu. On ne misli da nije vreme za formiranje skupštine i objašnjava da će njen zadatak biti da institucionalno štiti interese Srba. 
 
Mihajlović, kojeg je pre nekoliko dana Vlada Srbije smenila sa mesta predsednika opštine formirajući privremene organe u Štrpcu i još 11 srpskih opština južno od Ibra, ocenio je da je cilj te vladine odluke bio da se "dovođenjem partijskih kadrova uklone predsednici opština koji se protive primeni briselskog sporazuma". 
 
- Ti pokušaji ne bi trebalo da spreče da u četvrtak u Zvečanu bude formirana skupština AP Kosovo i Metohija, kazao je Mihajlović. 
 
Izvor: Tanjug 
 

Komentari posetilaca