Srbi sa Kosova različito o predstojećim izborima
26/07/2013 09:14|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1019 |
|

Srbi sa Kosova još su neodlučni i podeljeni u stavovima o predstojećim lokalnim izborima.  I južno i severno od reke Ibar ima onih koji su za izlazak na izbore, ali i onih koji su protiv. 
Bivši sekretar bivšeg Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže, da Srbi sa Kosova nemaju alternativu kad je u pitanju njihovo učesće na predstojećim lokalnim izborima koji su zakazani za 3. novembar. On smatra da Srbi za te izbore moraju da naprave listu najboljih kandidata bez obzira na stranačku pripadnost i ističe da Beograd mora da pošalje jasnije poruke kad su u pitanju ti izbori.
-Ono što očekujemo od Vlade Srbije, pogotovo od čelne ličnosti Dačića i Vučića da sa svojim strankama, preduzmu određene korake u smislu registracije i prijave za ove izbore. To će narod shvatiti kao ozbiljnu i jasnu poruku, kaže Ivanović. 
Nebojša Jović predsednik srpskog nacionalnog veća za Kosovsku Mitrovicu smatra da Srbi sa severa Kosova ni pod kojim uslovima ne treba da izađu na kosovske izbore. Po njegovim rečima dosadašnja  praksa kad je reč o Srbima južno od Ibra koji su izlazili na sve dosadašnje izbore u organizaciji Kosova pokazala je da - nakon svakih izbora oni žive sve lošije i da Srbi na severu to neće prihvatiti.
-Mi svakako na izbore na severu Kosova nećemo izaći jer mi od te države… Jedine izbore na koje mi možemo izaći to su oni koji raspiše država Srbija, ove izbore kako stvari stoje neće raspisati država Srbija. Mi ćemo sve učiniti da uđemo u jednu antiizbornu kampanju, gde ćemo se isklučivo koristiti demokratskim sredstvima, ističe Jović.   
S druge strane i Srbi južno od Ibra imaju različita stavove kad je u pitanju izlazak Srba na predstojeće lokalne izbore. Zamenik premijera Kosova Slobodan Petrović očekuje da Srbi i južno i severno od Ibra izađu na lokalne izbore.
-Ja očekujem da će Srbi uzeti učešće u izbornom procesu, ne bih mogao da kažem koji će to proces biti, ali u svakom slučaju sam siguran da će da bude više nego što je bilo na prošlim izborima, smatra on.
Predsednik Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije sa sedištem u Gračanici Dragan Velić za Glas Amerike kaže da  predstojeći lokalni  izbori na Kosovu jesu deo briselskog sporazuma, ali smatra da Srbi i severno i južno od Ibra na njih ne treba da izađu jer, kako je kazao, Zajednica srpskih opština koja treba da se formira nakon tih izbora, ne pruža kako kaže nikakve institucionalne garancije Srbima. 
Velić smatra i da poruke koje stižu iz Beograda da Srbi treba da se okupe oko nekakve jedinstvene liste predstavlja zamajavanje javnosti.
-Ta polemika na relacija da li treba biti jedna ili više lista? Ne ni jedna ni više lista ne garantaju opstanak Srbima I Srbi na takve izbore ne bi trebali da izađu, ocenjuje Velić.
Lokalni izbori na Kosovu zakazani su za 3. novembar ove godine. Po briselskom sporazumu koji su Beograd i Pristina postigli 19. aprila predviđeno je da se lokalni izbori održe i na severu Kosova.
Izvor: Glas Amerike 
 
 

Komentari posetilaca