Tehnički dijalog gotov, čeka se večera kod Eštonove
20/06/2013 20:27|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 833 |
|

Tehnički dijalog Beograda i Prištine završen je bez izjava za javnost, a nerešenim pitanjima baviće se večeras predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači na radnoj večeri kod visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton. 
 
Dijalog radnih grupa za policiju i pravosuđe, koji je počeo jutos, završen je popodne, a to što se niko od učesnika nije obratio javnosti znak je da se glavni teret prenosi na premijerski nivo i da će o nerešenim pitanjima biti reči tokom večere koja je zakazana za osam sati.
 
Kako je novinare obavestila portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič, Ešton će, zajedno s komesarom za proširenje Štefanom Fileom, sutra sastaviti kratko pismo kojim će zemlje članice obavestiti o napretku u sprovođenju Briselskog sporazuma.
 
- To pismo će biti poslato svim zemljama članicama u kontekstu rasprave na ministarskom savetu u Luksemburgu u utorak, rekla je Kocijančič.
 
Ministarski savet, koga čine šefovi diplomatija zemalja članica EU će u utorak pripremiti predlog zaključaka o početku pregovora o pridruživanju sa Srbijom, a šefovi država vlada na samitu u Briselu 28. juna.
 
U današnjm tehničkom dijalogu Beograda i Prištine nije postignut konkretan dogovor, ali je ostvaren određeni napredak u pravnim i bezbednosnim pitanjima, posebno u onim koje se tiču ukidanja paralelnih struktura na severu Kosova, rekla je šefica kosovske delegacije Edita Tahiri.
 
- Dogovorili smo integraciju Srba koji to žele u kosovske institucije, ali nismo mogli da prevladamo jaz koji imamo oko energije i telekomunikacija, izjavila je Tahiri posle sastanka u Briselu, prenela je Slobodna Evropa.
 
Radnoj večeri sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton večeras u Briselu, prisustvovaće, uz premijera Srbije Ivicu Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija, i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, saznaje Tanjug.
 
Izvor: Tanjug
 
 

Komentari posetilaca