Večera od šest sati: Vučić traži datum, Eštonova zadovoljna
21/06/2013 10:49|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 870 |
|

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić pridružio se u četvrtak radnoj večeri koju je u Briselu organizovala visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton kako bi preneo jasnu poruku da Srbija insistira na početku pristupnih pregovora sa EU u oktobru, pišu današnje "Novosti".
 
List navodi da je prema prvobitnom planu, u sedištu EU trebalo da se sastanu premijer Srbije Ivica Dačić i Hašim Tači, ali je Vučić "u poslednjem trenutku prelomio da pojača stranu Beograda".
 
Razlog za to su, prema pisanju "Novosti", različiti stavovi unutar srpskog državnog vrha, povodom predstojeće odluke Evropskog saveta koja se očekuje na Vidovdan.
 
- Vučić tvrdo insistira da se iz Brisela precizno i bez odlaganja odredi oktobar kao mesec u kome će otpočeti pregovori, dok premijer Dačić, navodno, nešto pomirljivije gleda i na eventualnu odluku o odlaganju početka pregovora za decembar ili za januar sledeće godine, navode "Novosti".
 
Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton saopštila je da je tokom dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou postignut konkretan napredak i saglasnost o mnogim pitanjima, uključujući pravosuđe, policiju i lokalne izbore, kao i da će o tome obavestiti države članice EU. 
 
Ešton je na radnoj večeri, koja je počela sinoć oko 21 sat i trajala skoro šest časova, razgovarala sa predsednikom vlade Srbije Ivicom Dačićem, prvim potpredsednikom Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.
 
- Uradili smo dobar posao i postigli konkretan napredak, poručila je Ešton u pisanom saopštenju i dodala da će o napretku u primeni briselskog sporazuma obavestiti države članice EU, uoči ministarskog saveta u Luksemburgu sledeće nedelje.
 
Radna večera završena je posle dva ujutru, a Tači je nakon nje izjavio da je došlo do približavanja stavova dve strane, ali ne i konačnog dogovora i da će se s Dačićem ponovo sastati 8. jula.
 
Članovi srpskog tima nisu komentarisali ishod ove runde dijaloga. 
 
Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič objavila je na svom Tviter nalogu, po završetku razgovora, da su Ešton, Dačić i Tači razmotrili sve što je učinjeno poslednjih nekoliko sedmica u pogledu glavnih elemenata plana primene briselskog sporazuma. 
 
- Preduzeti su konkretni koraci ka vidljivom i održivom poboljšanju odnosa dve strane, napisala je Kocijančič.
 
Prema navodima njene predstavnice za medije, Eštonova je odala priznanje dvojici premijera i njihovim timovima zbog posvećenosti i napornog rada u procesu normalizacije odnosa.
 
Tehnički dijalog po radnim grupama nastavlja se danas.
 
Izvor: Tanjug 
 

Komentari posetilaca